Gehandicapten

De Sallandse Heuvelrug is een geaccidenteerd terrein.
Sommige stukken zijn voor invaliden lastig met een rolstoel te berijden. Niettemin zijn er prachtige stukken die goed toegankelijk zijn.


Struinstoelen
Bij het Buitencentrum en Natuurdiorama zijn zogenaamde 'struinstoelen' te leen. Dat zijn rolstoelen met extra dikke banden, geschikt voor gebruik in het bos en minder vlakke wandelpaden. Wilt u er zeker van zijn dat er een struinstoel vrij is, dan kunt het beste van te voren even bellen\>

Electrisch vervoer

Van 1 april tot 1 november rijdt de Heideslak over de Sallandse Heuvelrug. Een overdekte electro kar voor zeven passagiers. De Heideslak is een unieke mogelijkheid juist voor mensen die minder goed ter been zijn om van dichtbij te genieten van het bos en het prachtige uitzicht. Onderweg vertelt de chauffeur leuke verhalen en wijst  op mooie dingen in de natuur.

 

Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, Staatsbosbeheer en de groep enthousiaste vrijwilligers maken samen dit project mogelijk. Op woensdag, donderdag en zondag  (en feestdagen) verzorgen de vrijwilligers drie ritten van 45 minuten tussen 13.30 uur en 16.30 uur. Hiervoor kunt u niet reserveren. Vol is vol. De prijs voor volwassenen is €2,50 en voor kinderen €1,-.
Op dinsdag is een langere excursie van twee uur mogelijk. Dat kan alleen  op aanvraag.  De prijs  van de lange excursie is  €5, - voor volwassenen en €2,- voor kinderen. Als u eens zo’n langere natuurtocht  wilt maken met de Heideslak dan dient u wel tijdig (minimaal een week vooraf)  contact op te nemen met het BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281 in Nijverdal. Het BuitenCentrum is het start- en eindpunt van de tocht. Gratis parkeergelegenheid. Geef vooraf aan of er iemand in een rolstoel meegaat. Dat vermindert  namelijk het aantal zitplaatsen.

Telefoonnummer (0548) 61 27 11 of via email: buitencentrumsallandseheuvelrug@staatsbosbeheer.nl .


Tastoetoek
Tastoe in Holten beschik over een electrocar ook om te gebruiken om in het nationaal park te komen. (Over openbare wegen niet over fiets- en wandelpaden). Meer informatie bij Tastoe.

\>\>


 

\>\>

Bereikbaarheid
Alle informatiepunten zijn goed bereikbaar voor mensen met een beperking. Invalidentoiletten zijn beschikbaar in het Buitencentrum te Nijverdal, Natuurdiorama boven op de Holterberg, informatieschuur De Pas bij Haarle. Ook op de dagcamping is een invaliden toilet permanent beschikbaar. Dit toilet is bij vorst gesloten. Ook de verschillende horeca ondernemers rond het gebied hebben een invaliden toilet beschikbaar.
Let u op de openingstijden van de centra!


Parkeren op de invalidenparkeerplaats
Speciaal voor 65+ en mensen met een invaliden parkeerkaart, zijn er extra parkeervoorzieningen op het uitzichtpunt. Vanaf deze parkeerplaats is een mooi rondje te maken, goed begaanbaar met een rolstoel. Bij het bezoekerscentrum in Nijverdal is een dagkaart te verkrijgen. Een jaarpas is via de gemeente Hellendoorn te verkrijgen. Meer informatie over de parkeervergunning>>

\>\>

Bij alle informatiepunten zijn speciale invalidenparkeerplekken.


Scootmobieltochten 
Samen met de Stichting Welzijn Ouderen Hellendoorn organiseert het nationaal park en IVN geregeld scootmobieltochten onder begeleiding van een natuurgids. Deze tochten staan vermeld in de activiteitenkalender. De werkgroep scootmobieltochten werkt inmiddels aan routebeschrijvingen voor routes die met een scootmobiel goed te doen zijn. \>


Autotocht met eigen auto
Jaarlijks organiseert het IVN een autotocht met eigen auto's, ook in gebieden waar u doorgaans niet mag komen. Meer informatie hier over vindt u in het kalenderoverzicht.  \>