Nieuws
Vers van de pers; zes nieuwe Jeugdnatuurbegeleiders

Alle Nationale Parken in Nederland hebben de opgave om te zorgen dat ieder kind onder de twaalf jaar het Nationaal Park kan beleven en ontdekken. In Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal is er van alles te beleven voor kinderen in de bassischoolleeftijd.

Kinderen kunnen op ontdekkingstocht met school, met het hele gezin of samen met andere kinderen. Maar om dat te kunnen doen, zijn er mensen nodig die de kinderen of scholen willen begeleiden. Goed nieuws: sinds 11 november zijn we zes jeugdnatuurbegeleiders rijker!

Op 11 november namen zes kersverse jeugdnatuurbegeleiders hun certificaat in ontvangst uit handen van Marian Torenbeek en Bertina Heijnens van IVN Hellendoorn-Nijverdal. Onder leiding van Bertina Heijnens en Marian Torenbeek hebben zes cursisten de cursus Jeugdnatuur gevolgd. Vijf zaterdagen boordevol informatie maar vooral heel veel praktijk over uiteenlopende onderwerpen. Hoe speel je in op leeftijdskenmerken? Wat houdt leiding geven in? Hoe laat je kinderen de natuur beleven? Hoe bereid je een excursie voor? Welke werkvormen kun je gebruiken? Wat doe je in lastige situaties? Behalve de zaterdagen hebben de cursisten na een observatiestage ook zelf een activiteit met kinderen voorbereid en zelfstandig uitgevoerd, wat een hele klus bleek te zijn. Karin ten Dam, een van de geslaagde cursisten vertelt “Dankzij twee super enthousiaste cursusleidsters wordt theorie door heel veel praktijkvoorbeelden kracht bijgezet. Het is vooral ook zelf ervaren door te doen en we mogen ons regelmatig als kind gedragen.”

Waar kun je de nieuwe jeugdnatuurbegeleiders tegenkomen?

Nu kijken waar de nieuwe Jeugdnatuurbegeleiders zich voor gaan inzetten. Sommige cursisten kijken of ze de JeugdNatuurClub kunnen versterken. Een club van kinderen van 8 t/m 12 jaar die een keer in de maand bij elkaar komen om het Nationaal Park te ontdekken. Andere cursisten gaan aan de slag met het scholenprogramma of activiteitenprogramma. Zo komt er een nieuw schoolprogramma Marcel de Mammoet voor scholen in het Nationaal Park. Daarover binnenkort meer.

Kortom; deze begeleiders gaan we vaker zien in het Nationaal Park!

NP Logo
Tip je vrienden
Tip