Nieuws
Midwinterhoornwandeling op De Sprengenberg

Maak een frisse wandeling met sfeervolle midwinterhoornklanken op de achtergrond. De Haarlese Midwinterhoorngroep opent op zondag 28 november het blaasseizoen op De Sprengenberg. De wandeling start vanaf Erve De Pas in Haarle. Je kunt starten tussen 13:00 en 15:00 uur.

Foto: © Natuurmonumenten – Janko van Beek

Midwinterhoornblazen

Het midwinterhoornblazen is een oeroude traditie. Er mag worden geblazen vanaf de eerste zondag van de Advent tot en met 6 januari, het feest van Driekoningen. Ook in Haarle wordt in de midwinterperiode volop op de hoorn geblazen. Op 28 november organiseren we een speciale midwinterhoornwandeling op De Sprengenberg.

Winterproeverij op het erf bij Herberg de Pas

Rondom Erve De Pas bieden we volop activiteiten! Warm even op bij de vuurplaats op de plek van de Oude Herberg. Bak een broodje boven het vuur, slenter over de winterproeverij met lokale lekkernijen, of test de touwbrug van de scouting bij de Speelnatuur van OERRR . Ontmoet de boswachter en stel de vraag die je altijd al wilde stellen. En natuurlijk kun je bij Herberg De Pas terecht voor een heerlijk kopje thee, koffie, warme choco en lekkernijen.

Levende traditie

Al 500 jaar wordt er in het Nedersaksisch gebied, tussen de Elbe en de IJssel, op de midwinterhoorn geblazen. Aan het eind van de Middeleeuwen gebruikten boeren hoorns om elkaar te waarschuwen bij naderend onheil. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de midwinterhoorn geregeld van pas. Na die tijd kreeg het hoornblazen steeds meer een functie in de kerstperiode. En tot op de dag van vandaag is het midwinterhoornblazen een levende traditie!

Van blazer naar blazer

Vanaf Erve De Pas wandel je op eigen gelegenheid van blazer naar blazer tijdens een route van ongeveer 2 km over het winterse landschap van de Sallandse Heuvelrug. Om de beurten kun je de klanken van de blazers horen. Bij de Natuurschuur leggen de blazers uit hoe de midwinterhoorn werkt. Kosten: leden van Natuurmonumenten betalen € 2,50, niet-leden € 3,50. Dit is inclusief een lekkere kop warme koffie, thee of choco bij Herberg de Pas.

Startpunt en boeken

Meer info en tickets: www.natuurmonumenten.nl/de-sprengenberg. Starten kan tussen 13.00 en 15.00 uur bij Erve De Pas, Molenweg 2, 7448 RE Haarle (Hellendoorn). Goed om te weten: Wij volgend de richtlijnen van het RIVM. Er wordt om een CoronaToegangsBewijs gevraagd. ↵

NP Logo
Tip je vrienden
Tip