Nieuws
Nieuwe wandelgids: wandelen langs de Regge

Bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig is een nieuwe wandelgids verschenen. In twaalf rondwandelingen wordt de wandelaar van begin tot het eind langs de Regge geleid. De gids is samengesteld door Karin de Graaff en Maarten Metz uit Lierderholthuis.

De wandelwereld wordt er mooier op

Karin en Maarten zijn door de wol geverfde wandelaars. Ze liepen in 2018 van hun woonplaats naar de in Frankrijk gelegen stad Metz. In 2013 verscheen ‘Wandelen in het hart van Salland’, deze wandelgids is inmiddels al aan zijn vierde herdruk toe. “Nu we in Salland nagenoeg alle leuke paadjes wel kennen, werd het tijd om de grens met Twente te verkennen.” Het echtpaar verkende beide oevers van de Regge. “Deze rivier vormt de grens tussen Salland en Twente. In tegenstelling tot grotere rivieren als de Vecht of de IJssel kun je langs de Regge op veel plekken pal langs het water lopen.”

Waterschap Vechtstromen heeft sinds 2009 de inrichting van het stroomgebied van de Regge drastisch op de schop genomen. Rechte oevers verdwenen, de rivier mag tegenwoordig weer meanderen. “Waar we in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw het platteland zo efficiënt mogelijk hebben ingericht, zijn die inzichten nu veranderd. Het vasthouden van water en het creëren van natuurvriendelijke oevers hebben nu prioriteit,” aldus Maarten en Karin. “Groot voordeel hiervan is dat het er voor de wandelaar stukken mooier op is geworden. De rivier meandert weer zoals vroeger en ziet er veel natuurlijker uit.” Rondwandelingen

De Regge stroomt van Diepenheim via Goor, Enter, Rijssen en Nijverdal naar Ommen. Vanuit deze plaatsen hebben Maarten en Karin gevarieerde rondwandelingen uitgestippeld. “Je loopt in iedere route een stuk stroomafwaarts langs de Regge. Halverwege buigt de wandeling af om dwars door de weilanden, landgoederen of over de Sallandse Heuvelrug terug te keren op het beginpunt. Bij ieder rondje hebben we gekeken naar goede parkeergelegenheid, openbaar vervoer en horeca.” De tochten zijn gemiddeld 15 kilometer lang. “Dat is een mooie afstand om er op je gemak een leuk wandeldagje van te maken.”

Op vrijdag 12 mei is de uitreiking van het eerste exemplaar aan Michael Sijbom. Compleet met wandeling van Nijverdal naar Hellendoorn. En weer terug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip