Nieuws
Cursus JeugdNatuurBegeleider bij Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Op 7 september 2024 start bij Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug de cursus ‘Jeugdnatuurbegeleider’. In 5 zaterdagen, verspreid over een half jaar, leer je hoe je een groep kinderen in hun vrije tijd op een leuke en luchtige manier kunt laten leren over de natuur. Om mee te doen aan deze cursus is kennis over de natuur handig maar niet nodig (of noodzakelijk). Jouw enthousiasme staat voorop. Deze cursus is ook geschikt voor mensen die al actief zijn op dit gebied, maar behoefte hebben aan verbreding of verdieping.

Kinderen in contact brengen met natuur

In de natuur zijn en bezig zijn met de natuur is goed voor kinderen. Dit is gebleken uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Voor hun gezondheid en hun ontwikkeling. En kinderen die veel bezig zijn met natuur, willen die als ze groot zijn ook beter beschermen. Meer dan genoeg redenen om kind en natuur met elkaar in contact te brengen. In hun vrije tijd en op school. “Kinderen die opgaan in de natuur, is het mooiste wat er is!”, geeft cursusleider Marian Torenbeek aan. Torenbeek is zelf enthousiast begeleider van de Junior Rangers en JeugdNatuurClub in het Nationaal Park.

Praktische insteek

Met de cursus jeugdnatuurbegeleider leer je hoe je kinderen in hun vrije tijd op een leuke en luchtige manier iets kunt leren over de natuur. Je leert hoe je activiteiten begeleidt, maar ook hoe je die zelf kunt uitdenken en organiseren. Naast wat theorie is het vooral veel doen, oefenen en leren van elkaar. Denk aan allerlei spelvormen, bushcraft-vaardigheden, onderzoekend leren en gebruikmaken van alle zintuigen. Daarbij komen steeds de verschillende leeftijdscategorieën aan bod. Ook ga je in groepjes observeren bij een bestaande jeugdactiviteit en tenslotte ga je met je groepje zelf een activiteit voorbereiden, uitvoeren en evalueren.

Geef je op!

De cursusdagen vinden plaats op 7 en 21 september, 19 en 26 oktober 2024 en de cursus eindigt op zaterdag 11 januari 2025. Dankzij financiering vanuit het Nationaal Park zijn de kosten slechts €25 per persoon. Je krijgt hiervoor 5 zaterdagen instructie, observatie- en praktijkmogelijkheden, een cursusboek, begeleiding en uiteraard koffie en thee. Er zijn 15 plekken beschikbaar, dus geef je snel op!

Meld je aan!

NP Logo
Tip je vrienden
Tip