Nieuws
Volle zaal bij vrijwilligersbijeenkomst Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

Vrijdagmiddag 5 april was het druk bij de Zandstuve in Den Ham. Meer dan 120 vrijwilligers, die zich inzetten voor cultuur, landschap of natuur in het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal, hebben zich verzameld. Een gezellige middag vol inspiratie, georganiseerd door Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en IVN Natuureducatie.

Warm welkom aan meer dan 120 vrijwilligers

Jorrit Eijbersen, burgemeester van gemeente Hellendoorn, opende de bijeenkomst. Als voorzitter van de netwerkorganisatie Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal bedankte hij de vrijwilligers voor hun inzet in het gebied: “Zonder alle actieve vrijwilligers lukt het niet om zoveel te realiseren. Wij zijn jullie dankbaar dat jullie je inzetten als vrijwilliger in het karakteristieke gebied Sallandse Heuvelrug & het Twents Reggedal. Van het bemensen van de balie bij een museum, het uitvoeren van snoei – en beheerwerkzaamheden, het enthousiast maken van jeugd en jongeren voor de natuur of het geven van cursussen en excursies op het gebied van beheer en beleven van natuur, landschap en cultuur.”

Dit keer zèlf genieten

Dit keer hoefden de vrijwilligers niet zelf aan de slag, maar konden zij juist zelf genieten van dit unieke gebied. Ze konden kiezen uit een workshop over de landschapsbiografie van het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal, een GPS tocht met vragen over dit gebied en de Zandstuve in het bijzonder, een presentatie over onderzoek naar water en biodiversiteit, een natuurexcursie in het gebied de Zandstuve en een presentatie over het verborgen leven op en rond een dassenburcht. Eén van de vrijwilligers gaf naderhand de volgende reactie: “Super leuk om andere vrijwilligers in het gebied te ontmoeten. Onze rol als vrijwilliger wordt wel eens onderschat. Ik voel me nu echt gewaardeerd. Leuke opzet van de middag, volgend jaar weer?”

Brede aanpak gebied Sallandse Heuvelrug & Twentse Reggedal

Sinds 2020 hebben 18 partners hun krachten gebundeld in een brede gebiedsaanpak. “Wij zetten ons in om de unieke landschaps- en natuurwaarden te behouden en versterken én bij te dragen aan sociaaleconomische ontwikkelingen en de leefbaarheid in dit gebied,” laat Jorrit Eijbersen weten. “Dat doen we onder meer door kwetsbare natuurgebieden te ontlasten en bezoekers te stimuleren om ook andere delen van het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal te bezoeken. Dit gebied vormt onlosmakelijk een eenheid. De verbondenheid tussen boeren, dorpen, steden en natuur gaat eeuwen terug. Maar is vandaag de dag nog altijd zichtbaar in het boerenland met koeien, akkers en velden, de landgoederen, levendige kernen en maar liefst vijf natuurgebieden van Europese topklasse. Een uniek gebied met veel verborgen parels! Fantastisch dat zoveel vrijwilligers zich willen inzetten voor behoud van dit veelzijdige gebied. Jullie liefde voor het landschap is ook in de toekomst hard nodig. Mede dankzij jullie inzet kunnen bezoekers hier zoveel ontdekken!”

NP Logo
Tip je vrienden
Tip