Nieuws
Nieuwe cursus Gastvrij in het Landschap Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

In oktober 2024 organiseren we vanuit het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal de cursus ‘Gastvrij in het Landschap’ (voorheen Gastheer van het Landschap). Ben jij horeca-, recreatie-, of agrarisch ondernemer in dit gebied en wil je meer weten over de prachtige omgeving waarin jij gastheer of gastvrouw bent?

Natuur en landschap spelen een steeds belangrijkere rol bij het kiezen van een vakantiebestemming. Recreatie- en horeca ondernemers kunnen daar de vruchten van plukken. Als gastheer/gastvrouw van je gebied vertel je gasten alles over de mooiste plekjes en cultuurhistorie van jouw gebied. Zodoende beleven gasten de omgeving optimaal en verrijkt het hun verblijf of bezoek aan het gebied.

Wat brengt de cursus jou?

In de cursus krijg je specifieke gebiedsinformatie en leer je meer over bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis, landschapskenmerken, natuurwaarden, erfgoed, recreatieve mogelijkheden en de mooie plekjes van het grote gebied. Samen met de andere deelnemers bouw je aan een duurzaam recreatienetwerk van ondernemers die gezamenlijk de kwaliteiten van het gebied uitdragen. In samenwerking ontwikkel je activiteiten en producten waarmee je het gebied zelf beter leert kennen om het vervolgens aan jouw gasten door te kunnen geven. Om hen een optimale beleving te bieden. Een extra service, wat het verblijf én het gebied aantrekkelijker maakt. Je wordt verrast door je eigen omgeving tijdens de cursusdagen (op diverse locaties) waar we uiteraard ook de buitenwereld gaan verkennen. Al meer dan 93 ondernemers gingen je voor in het gebied!

Meld je aan!

Cursusopzet & Programma Gastvrij in het Landschap

De cursus zelf bestaat uit drie dagdelen, een excursiedag en een terugkombijeenkomst. Na het volbrengen van de cursus mag je je als ondernemer profileren als Gastheer of Gastvrouw van het Landschap met een bijbehorend gevelbordje. Ook komt jouw onderneming op de website van het Nationaal Park. Het Programma Gastvrij in het Landschap bestaat uit meer dan alleen de cursus. Het Programma bestaat uit een netwerk van enthousiaste ondernemers in en om het Nationaal Park die samen het verhaal van het gebied weten door te geven. Ieder jaar zijn er twee netwerkbijeenkomsten waarin je ook andere gastheren en vrouwen ontmoet. Waarin je samen verder werkt, aan spreiding in het Nationaal Park, aan samenwerking, naar elkaar doorverwijzen en aan de beleving om jouw gasten mee te geven.

Gastvrouw Danielle Harmelink- Restaurant & Hotel Hoog Holten: ‘Wat fijn dat ik heb mee kunnen doen aan deze cursus! Ik heb direct het geleerde in de praktijk gebracht. Mijn gasten kon ik veel beter informeren en inspireren over ons prachtige Nationaal Park en het gebied eromheen.’

Cursusdata

  • Cursusdag 1 Dinsdag 8 oktober 2024 13.00 uur – 17.30 uur
  • Cursusdag 2 Dinsdag 15 oktober 2024 13.00 uur – 17.30 uur
  • Cursusdag 3 Dinsdag 12 november 2024 13.00 uur – 17.30 uur
  • Excursiedag Dinsdag 19 november 2024 10.00 uur – 17.30 uur
  • Terugkomdag Dinsdag 15 april 2025 13.00 uur – 17.30 uur

Terugkomdag

Op de terugkommiddag ontmoet je elkaar opnieuw, gaan we verder met arrangementsvorming en kijken hoe het is verlopen het afgelopen jaar. We bouwen verder op het netwerk met andere ondernemers die al eerder de cursus gevolgd hebben.

Voor wie?

De cursus is geschikt voor alle recreatieve ondernemers in het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal zoals hotels, campings, bed and breakfasts, restaurants, vakantieparken, dagrecreatie (bv botenverhuur, kinderboerderij, outdoorsport), agrarische ondernemers die ook aan recreatie op hun erf doen, toeristische informatiepunten, etc. Deelname is mogelijk door één of twee personen per bedrijf/instelling, afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Ondernemers zoals hierboven beschreven uit een van deze 7 gemeenten kunnen zich aanmelden: Raalte, Wierden, Hof van Twente, Twenterand, Hellendoorn, Rijssen-Holten of Ommen.

Kosten en aanmelden

Dankzij bijdragen vanuit Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, kost deelname aan het programma eenmalig € 250,- per persoon (normaal €1000,-). Dit is inclusief lesmateriaal, vier cursusmiddagen en 1 excursiedag, koffie/thee, een feestelijke afsluiting van de cursus met certificaat en een gevelbordje. Aan de netwerkbijeenkomsten zijn (op dit moment) geen kosten verbonden. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen aan de cursus. Voor deze cursus geldt vol=vol dus meld je snel aan. Dat kan via deze link.

Meld je aan!

Meer informatie

De cursus wordt uitgevoerd door IVN Overijssel In samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel, Marketing Oost, Natuurmuseum en andere lokale organisaties. Ben je geïnteresseerd in de cursus en wil je meer informatie? Neem dan contact op met Lilian Dieben, Coördinator communicatie & educatie in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug via of 06-57446750. Neem ook eens een kijkje op de website van Gastvrij in het Landschap.

Het gebied de Sallandse Heuvelrug & het Twents Reggedal

In het hart van Overijssel vind je het karakteristieke gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. Dit gebied is ontstaan toen een grote ijsmassa de grond opzij duwde en vormt onlosmakelijk een eenheid. Hoe? Dat is toegelicht in onze landschapsbiografie. Van de ijstijd, naar de boeren en landgoederen, tot de tijd van nu. De verbondenheid tussen boeren, dorpen, steden, natuur en landschap gaat eeuwen terug. Maar is vandaag de dag nog altijd zichtbaar in het boerenland met koeien, akkers en velden, de landgoederen, levendige kernen en maar liefst vijf natuurgebieden van Europese topklasse. Een uniek gebied met veel verborgen parels! De afgelopen jaren hebben 18 partners, in afstemming met ondernemers, vrijwilligers en inwoners een gezamenlijke route uitgezet om het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal te versterken.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip