Natuurmonumenten zoekt nieuwe vrijwilligers op Erve de Pas in Haarle.
Het realiseren van een Nationaal Park van wereldklasse. Dat is de ambitie van de samenwerkende partners van de netwerkorganisatie Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.
Aanstaande zondag 29 december had Natuurmonumenten graag weer samen met de Midwinterhoornblazers uit Haarle traditioneel het seizoen willen ‘aanbloazen’. Maar dat gaat dit jaar vanwege corona uiteraard niet door.
Michael Sijbom (51) is de nieuwe directeur van Landschap Overijssel. Hij start per januari 2021 als directeur-bestuurder bij de landschapsorganisatie. Michael groeide op in Raalte en was in de jaren 2011 tot 2017 burgemeester van de Overijsselse gemeente Losser. Volgens Anne Flierman, voorzitter van de Raad van Toezicht van Landschap Overijssel, is Sijbom “een uitstekende kandidaat, die er ongetwijfeld aan gaat bijdragen om Landschap Overijssel verder in de Overijsselse samenleving te verankeren”. Michael neemt de taken over van Eibert Jongsma die tijdelijk directeur bestuurder van Landschap Overijssel is.
Lars en Helen Kijftenbelt, bekend van Landgoed De Uitkijk in Hellendoorn, worden de nieuwe ondernemers op Erve De Pas in Haarle. Ze gaan er de herberg, de vergaderruimte en een herberg lodge runnen. Natuurmonumenten, eigenaar van de panden op Erve De Pas en het achterliggende natuurgebied De Sprengenberg is heel blij met deze nieuwe samenwerkingspartner. Op maandag 2 november is de sleuteloverdracht. Vanwege corona is de herberg voorlopig nog gesloten.
*Toenemende drukte in de natuur vraagt om meer groen.* Steeds meer mensen brengen meer tijd door op de Sallandse Heuvelrug. Om te wandelen, te sporten, te leren en te ontdekken. Om tot rust te komen en te relativeren. Zeker sinds de coronatijd zien we een explosieve groei van nieuwe bezoekers die het Nationaal Park voor het eerst ontdekken. En ja, daar zijn we trots op want ‘Natuurgerichte recreatie’ is een van onze doelstellingen. Maar tegelijkertijd rinkelen er alarmbellen. De natuur lijkt fors te lijden onder de toenemende recreatie. En dat staat haaks op onze andere doelstelling: ’Bescherming en ontwikkeling van natuur en landschap’. Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan zodat beide doelstellingen in evenwicht blijven?
Natuurmonumenten start op half oktober met zaagwerk op De Sprengenberg. Hiermee werken we aan meer variatie in het bos en daarmee aan meer leven. Meer biodiversiteit dus.
Vanaf begin april is de singletrack langs het Hazenpad en Grensweg in Holten afgesloten in verband met bescherming van de zandhagedis. Later zijn daar afsluitingen bijgekomen van de singletracks langs de Paltheweg en het deel tussen de Bergleidingweg en Holterweg in Nijverdal. Om aanrijdingen en slachtoffers onder zandhagedissen en hazelwormen op deze delen van de MTB-route zoveel mogelijk te voorkomen is er besloten enkele delen af te sluiten en de route om te leiden.
Wandelen, fietsen en mountainbiken. Het kan allemaal in de Sallandse Heuvelrug. Het vinden van de goede balans tussen het herstellen en beschermen van de natuur en tegelijkertijd het gebied toegankelijk houden voor de 1,2 miljoen bezoekers die ieder jaar het gebied beleven blijft aandacht vergen.
De twee Overijsselse Nationale Parken Weerribben-Wieden en Sallandse Heuvelrug hebben plannen gemaakt om nog aantrekkelijker te worden. Het provinciebestuur ondersteunt de plannen en vraagt Provinciale Staten mee te betalen aan de uitvoering.
Dit voorjaar heeft voor het eerst sinds mensenheugenis een oehoepaartje kunnen broeden op de Sallandse Heuvelrug. En met succes! Twee oehoe-uiltjes kwamen uit het ei. “Het is fantastisch bewijs dat het gezamenlijke natuurbeheer op de Sallandse Heuvelrug ook echt werkt. Want een wild dier heeft op eigen kracht de heuvelrug bereikt om zich voort te planten” aldus Ruben Vermeer, boswachter ecologie van Natuurmonumenten.
Natura 2000 is de naam van een Europees netwerk van leefgebieden voor bijzondere planten, vogels en andere dieren. In en om deze gebieden werken overheden, waterschappen, grondeigenaren en natuur- en belangenorganisaties samen aan Europese natuurdoelen.