Nieuws
Nieuws

Selecteer filters
x
van
tot
Lars en Helen Kijftenbelt nieuwe ondernemers Erve De Pas
Lars en Helen Kijftenbelt nieuwe ondernemers Erve De Pas

Lars en Helen Kijftenbelt, bekend van Landgoed De Uitkijk in Hellendoorn, worden de nieuwe ondernemers op Erve De Pas in Haarle. Ze gaan er de herberg, de vergaderruimte en een herberg lodge runnen. Natuurmonumenten, eigenaar van de panden op Erve De Pas en het achterliggende natuurgebied De Sprengenberg is heel blij met deze nieuwe samenwerkingspartner. Op maandag 2 november is de sleuteloverdracht. Vanwege corona is de herberg voorlopig nog gesloten.

De Sallandse Heuvelrug: Hoe beschermen we de natuur?
De Sallandse Heuvelrug: Hoe beschermen we de natuur?

*Toenemende drukte in de natuur vraagt om meer groen.* Steeds meer mensen brengen meer tijd door op de Sallandse Heuvelrug. Om te wandelen, te sporten, te leren en te ontdekken. Om tot rust te komen en te relativeren. Zeker sinds de coronatijd zien we een explosieve groei van nieuwe bezoekers die het Nationaal Park voor het eerst ontdekken. En ja, daar zijn we trots op want ‘Natuurgerichte recreatie’ is een van onze doelstellingen. Maar tegelijkertijd rinkelen er alarmbellen. De natuur lijkt fors te lijden onder de toenemende recreatie. En dat staat haaks op onze andere doelstelling: ’Bescherming en ontwikkeling van natuur en landschap’. Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan zodat beide doelstellingen in evenwicht blijven?

Werken aan natuurlijk bos De Sprengenberg
Werken aan natuurlijk bos De Sprengenberg

Natuurmonumenten start op half oktober met zaagwerk op De Sprengenberg. Hiermee werken we aan meer variatie in het bos en daarmee aan meer leven. Meer biodiversiteit dus.

Omleiding & afsluiting singletracks MTB-route Holten verlengd tot 10 oktober
Omleiding & afsluiting singletracks MTB-route Holten verlengd tot 10 oktober

Vanaf begin april is de singletrack langs het Hazenpad en Grensweg in Holten afgesloten in verband met bescherming van de zandhagedis. Later zijn daar afsluitingen bijgekomen van de singletracks langs de Paltheweg en het deel tussen de Bergleidingweg en Holterweg in Nijverdal. Om aanrijdingen en slachtoffers onder zandhagedissen en hazelwormen op deze delen van de MTB-route zoveel mogelijk te voorkomen is er besloten enkele delen af te sluiten en de route om te leiden.

Reptielen op de Sallandse Heuvelrug, hoe staat het ermee?
Reptielen op de Sallandse Heuvelrug, hoe staat het ermee?

Wandelen, fietsen en mountainbiken. Het kan allemaal in de Sallandse Heuvelrug. Het vinden van de goede balans tussen het herstellen en beschermen van de natuur en tegelijkertijd het gebied toegankelijk houden voor de 1,2 miljoen bezoekers die ieder jaar het gebied beleven blijft aandacht vergen.

Steun voor Overijsselse Nationale Parken
Steun voor Overijsselse Nationale Parken

De twee Overijsselse Nationale Parken Weerribben-Wieden en Sallandse Heuvelrug hebben plannen gemaakt om nog aantrekkelijker te worden. Het provinciebestuur ondersteunt de plannen en vraagt Provinciale Staten mee te betalen aan de uitvoering.

Oehoe broedt succesvol op Sallandse Heuvelrug
Oehoe broedt succesvol op Sallandse Heuvelrug

Dit voorjaar heeft voor het eerst sinds mensenheugenis een oehoepaartje kunnen broeden op de Sallandse Heuvelrug. En met succes! Twee oehoe-uiltjes kwamen uit het ei. “Het is fantastisch bewijs dat het gezamenlijke natuurbeheer op de Sallandse Heuvelrug ook echt werkt. Want een wild dier heeft op eigen kracht de heuvelrug bereikt om zich voort te planten” aldus Ruben Vermeer, boswachter ecologie van Natuurmonumenten.

Bijzonder Boetelerveld
Bijzonder Boetelerveld

Natura 2000 is de naam van een Europees netwerk van leefgebieden voor bijzondere planten, vogels en andere dieren. In en om deze gebieden werken overheden, waterschappen, grondeigenaren en natuur- en belangenorganisaties samen aan Europese natuurdoelen.

Hoe we weten dat het grondwater te laag staat
Hoe we weten dat het grondwater te laag staat

In weer en wind op pad langs meetpunten op De Sprengenberg (Nationaal Park Sallandse Heuvelrug) omm water te peilen. Waterpeilen? Ja, Jacques Dijkman, Els Jelsma en Arjen Meesters zijn vrijwillige waterpeilers bij Natuurmonumenten. Zij meten elke twee weken hoe hoog het grondwater op De Sprengenberg staat.

Ringslang bevrijd! Een 'ingewikkelde' zaak
Ringslang bevrijd! Een 'ingewikkelde' zaak

Het is al weer een paar weken geleden dat ik op vrijdagavond een berichtje kreeg van een collega van Natuurmonumenten. Hij had op zijn beurt weer een berichtje gekregen van één van de begeleiders van de Junior Rangers. Junior Ranger Rosalie, had ’s morgens tijdens het uitlaten van haar hond, een ringslang gevonden in een hekwerk in de buurt van de Hellendoornse Berg. Loopt het goed af?

Nieuwsgierig hoe een beverrat schedel eruit ziet?
Nieuwsgierig hoe een beverrat schedel eruit ziet?

In de expositieruimte van het Natuurmuseum vind je nu de indrukwekkende expositie “Schedels en botten.”

Alpenwatersalamanders op de Holterberg
Alpenwatersalamanders op de Holterberg

Een spannende nieuwe vondst op de Holterberg! Alpensalamanders komen in dit gebied normaal niet voor. Misschien zien we ze de komende jaren wel steeds vaker in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug.

1
4 5 6 7 8 9 10
NP Logo
Tip je vrienden
Tip