Verhalen uit het veld (blog)

Schaapskudde siert Sprengenberg

  • Posted on: 25 November 2013
  • By: shr

Ongeveer 300, tellen is er op het gevaar af in slaap te vallen niet bij, Drentse heideschapen hebben de Sprengenberg als graasdomein. Binnenkort vinden ze een onderkomen in de schaapskooi van Staatsbosbeheer. Daar zullen ze hun lammeren krijgen. De schapen worden ingezet voor het beheer van de heidevelden. Trekpleister voor toeristen zijn, is voor herder en kudde, een positieve bijkomstigheid.

 HAARLE | In de verte lijkt een enorm grijs organisme zich over de flanken van de Sprengenberg voor te bewegen. Nieuwsgierigen wandelen vanaf De Pas, de informatieschuur van Natuurmonumenten in Haarle, richting de blatende meute. Plukjes wol  verraden de aanwezigheid van een schaapskudde.  Gehoed door André Kuhn, een heuse schaapherder uit Duitsland. Op zijn hoofd pronkt onafscheidelijk een hoed. In de hand een wandelstok. 

Fietsers op hun ATB zien de weg versperd door de schapen die de heidevelden van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug begrazen. Ze nemen de wegblokkade sportief op. 'Mooi man, dat kan ik straks thuis vertellen', roept de kopman tegen zijn kompanen. André ziet het lachend aan. Iets verderop genieten Rob en Debohra uit Capelle aan den IJssel met volle teugen. Ze zijn met de neus in de boter gevallen. “Wat een plaatje. Het kan niet mooier en dat onder de meest natuurlijke omstandigheden', meent Rob oprecht.

De schaapskudde doet meer dan grazen. 'Na een maaltijd heideplanten laten ze keutels achter. Op de uitwerpselen komen diverse insecten af die voor andere dieren in het gebied weer een smakelijke maaltijd vormen', legt André vol passie uit. Als de schapen zo bezig zijn en door het terrein struinen zorgen ze er ook nog eens voor dat jonge (heide)planten en kruiden kunnen kiemen waardoor ze op termijn tot volle wasdom komen.

Terwijl de schapen zich niet bewust zijn van de belangrijke taak die ze weken vervullen voltrekt zich een prachtig schouwspel voor de ogen van de toeschouwers. De schaapherder  roept een aantal commando's over het veld. Uit het niets duiken zijn honden op. De Duitse herder snelt om de kudde heen waardoor de voorste schapen van richting veranderen en helpt André als een ongehoorzaam schaap zich van de gemeenschap dreigt los te maken. Uiteindelijk gaan alle schapen richting de Van Heekweg verder.