Langs de oevers van de Regge
Nu goederen per spoor of over de weg vervoerd worden, hoeft de Regge alleen nog maar mooi te zijn. Met zijn oevers vol wilde bloemen kronkelt hij trots door boerenlaagland. Met hier en daar een rietgedekte boerderij of oude havezate. Langs uitgestrekte weides met vredig grazende koeien. Waar kievit, tureluur en grutto in harmonie samenleven. Op het water dobberen tevreden waterhoentjes.
Woest en grillig
Moeilijk voor te stellen dat boeren de toen nog woeste en grillige Regge moesten oversteken met gevaar voor eigen leven. De nu zo lieflijke rivier was volgens de lokale overlijdensregisters verantwoordelijk voor talloze verdrinkings-doden. Sindsdien hebben generaties waterbeheerders er veel aan gedaan om de Regge te temmen. Er zijn stuwen en sluisjes gebouwd en overstromingen worden gereguleerd.
Vistrappen
Wist je dat vissen continu heen en weer trekken door beken en rivieren? Om voedsel te zoeken, om te schuilen of om zich in de bovenloop (dichtbij waar de rivier ontspringt) voort te planten. De stuwen en sluisjes in de Regge zijn dan wel een ding. Vandaar dat je onderweg een aantal vistrappen tegenkomt. De een nog slimmer of mooier dan de ander.
Routes langs water
De Regge is zo’n 70 km lang en loopt grofweg tussen Diepenheim en Ommen. Er zijn volop wandelroutes langs de oevers. Op plekken waar zompschippers hun ladingen overhevelden vind je soms nog een herberg. De appeltaart smaakt er lekker ouderwets.