Landschap vol natuur
Fietsen langs de Regge. Met vistrappen, bruggen en wilde bloemen.
Bertine  Kleinjan
Geschreven door Bertine Kleinjan
2 min
17948 x gelezen

Op je fiets langs de lieflijke Regge is het bijna onvoorstelbaar hoe hard het leven hier ooit was. Schippers en boeren worstelden eeuwenlang. Dan weer was de rivier te wild en te woest. Dan weer te droog of te vies. Landbouw, veeteelt en scheepvaart gingen nooit vanzelf. Even hielp het, toen de rivier gekanaliseerd, en dus mooi recht werd. Lang duurde dat niet. Er ontstonden nieuwe problemen. Nu meandert de Regge weer als vanouds en kronkelen uitnodigende fietspaden vrolijk mee. Voor nu lijkt er geen vuiltje meer aan de lucht!

De Reggeherstelwerkzaamheden zijn vooral bedoeld om wateroverlast en verdroging van de grond tegen te gaan. Het resultaat mag er zijn. Met imponerende, nieuw aangelegde natuur. Met vistrappen, bruggen en wilde bloemen. Gelukkig zijn er bankjes genoeg om al dat moois in je op te nemen. Filosofen overdenken er de symboliek van het meanderen. Levensgenieters pakken uit met een picknickmand.

Velderberg

Ook bij de Velderberg heeft de Regge zijn natuurlijke vorm terug: een prachtig afwisselend gebied met bijzondere planten en dieren. Niet op de laatste plaats doordat het gebied regelmatig onderloopt. Korenbloem en kamille mogen weer op de vaak ecologische akkers. Zie je de steile, met gaten doorboorde oeverwanden? Daar nestelen oeverzwaluwen. Soms wel tot 120cm diep.

2400km zwemmen voor seks

In 2019 zijn er opnieuw 6.000 palingen uitgezet in de Regge. Wist je dat die als ze uitgepuberd zijn, zo’n 2.400 kilometer afleggen om te paren? Dan trekken ze massaal naar de Sargassozee, ten oosten van de Caraïben. Dankzij de vele vistrappen in de Regge hebben ze nu ruim baan. Eerst naar de Overijsselse Vecht, dan door naar open zee.

Fietsroutes langs water

Kun je niet wachten? De wind in je haren? Nieuwsgierige koeien en lekkere streekproducten? Kies een route. Pak je fiets en verken de kronkelende fietspaden langs de Regge. Hopelijk heb je aan een dag genoeg…

Thema's FB-posts Kleur in kalender Aantal berichten per maand
Zorgeloos (toegankelijkheid, vakantie voor iedereen) 1 bericht per maand
Smaak (Verrukkelijk Vechtdal) 2 berichten per maand
Water (Vecht, Regge, Reest, etc.) 2 berichten per maand
Groen (fietsen, wandelen, natuurgebieden, etc.) 2 berichten per maand
UGC (foto van gebruikers delen) 1 bericht per maand

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Bertine  Kleinjan
Bertine  Kleinjan
Geschreven doorBertine Kleinjan

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip