Landschap vol natuur
Heide op de Sallandse Heuvelrug. Bijzonder indrukwekkend.
Bertine  Kleinjan
Geschreven door Bertine Kleinjan
2 min
28474 x gelezen

De glooiende, intens paarse hellingen van de Sallandse Heuvelrug wennen nooit. Augustus is veruit het mooiste moment van het jaar. Zo ver als je kunt kijken, reikt het paars. Met jeneverbesstuiken en schapen verstrooid in het landschap. Vraag je een bezoeker, dan zwijmelt hij: ‘Hier kijken naar de heide… is het mooiste wat er is.’ En zo is het.

Uitbundig paars

De heide bloeit van juli tot en met september. Vanaf de toppen van de heuvels kijk je over uitgestrekte velden en bossen. Ontdek wat dat met je doet. Maar wacht niet te lang, de intense kleur vlakt half september al af.

Grazers & zoemers

Schapen eten zich suf. Niet aan de heide maar aan het gras en de boompjes er tussen. Doen ze dat niet dan verdwijnt de heide in no-time. En daarmee het zo gekoesterde korhoen. Net als de vos, het wilde zwijn en de blauwglanzende mestkevers die er leven. Tijdens de bloei gonst het er van de insecten. Bijen vliegen af en aan. Laat je er niet door weerhouden. Zij komen voor de heide, niet voor jou.

De Paarse heide in beeld

Sissers

Let wel op. De heide is een ideale zonneweide voor reptielen. Die liggen urenlang uitgerekt in de zon. De hagedis bijvoorbeeld. Maar ook slangen. De gladde slang is net als de ringslang onschuldig. De adder herken je aan de zigzagstreep op de rug. Sissen betekent: kom niet te dichtbij. Eigenlijk zijn het uitstekende natuurbeschermers, want zolang je op de paden blijft en ze niet stoort is er niets aan de hand.

Trotse boswachters hebben de mooiste routes door de bloeiende heidevelden geselecteerd. Ga vandaag nog kijken. Vergeet niet om foto’s te maken. Dan kan iedereen meegenieten. #Sallandse Heuvelrug.

Tip:

Kom wat later op de middag. De lager staande zon heeft een mooi zacht effect op al het moois. De schaduwen van de grillige jeneverbesstruiken zijn langer en… je hebt meer kans om dieren te spotten.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Bertine  Kleinjan
Bertine  Kleinjan
Geschreven doorBertine Kleinjan

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip