Marijn fietst met... de favoriete mountainbike route van Erben Wennemars
Marijn de Vries  & Ellen Brunninkhuis
Geschreven door Marijn de Vries & Ellen Brunninkhuis
4 min
11012 x gelezen

Ik sta bovenop de Lemelerberg als er een mountainbiker met een enorme vaart het parkeerterrein op komt fietsen. Het is Erben Wennemars. Hij heeft net een sprintje getrokken naar de top. Hijgend: ‘Mooi is het hier hè? Dit is mijn favoriete route. Je kunt hier eindeloos mountainbiken!’

Erben Wennemars - Fietsen in Salland

Marijn de Vries is journalist, spreekster, presentatrice en ze is dol op fietsen. Ze was zes jaar lang profwielrenster en inmiddels is ze woonachtig in Hanzestad Zwolle. Voor VisitOost stapt Marijn op met vijf bekende Overijsselse fietsambassadeurs en ontdekt ze de favoriete fietsrondjes waar Hennie Kuiper, Rob Harmeling, Erben Wennemars, Kirsten Wild en Anna van der Breggen zich opladen.

In dit artikel fietst Marijn samen met ….

Erben Wennemars

Erben is een voormalig topschaatser, geboren en getogen in Dalfsen, waar hij na omzwervingen inmiddels weer teruggekeerd is. Hier woont hij met zijn vrouw en twee zoons. Erben is tweevoudig wereldkampioen sprint en haalde 6 wereldtitels op losse afstanden. Ook won hij twee keer brons op de Olympische Spelen. Hoewel zijn topsportcarrière al even beëindigd is, zit Erben nooit stil. Hij is fanatiek wielrenner, hardloper én mountainbiker. De provincie Overijssel is voor hem de perfecte plek om te wonen en te trainen.

MTB route Lemelerberg

Vandaag fietsen we de mountainbikeroute over de Lemelerberg. Voor Erben is de start van de route een kilometer of vijftien van zijn huis. Hij stapt daarom thuis al op zijn mountainbike en rijdt naar de top van de Lemelerberg, waar de route begint. Voor degenen die niet in de buurt wonen: je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats bij restaurant De Lemelerberg. De mountainbike route is dertien kilometer lang en duidelijk bepijld. Je volgt simpelweg de bordjes met het internationale mountainbike symbool: een driehoek met twee rondjes.

Een afwisselend en technisch parcours

De mountainbikeroute Lemele is een favoriet van Erben. ‘De route is heel afwisselend. Er zit echt alles in: klimmetjes, mooie verbindingsstukken, afdalingen en een leuk stuk technisch parcours.’ Dat de route technisch is merk je direct. Het begin van de route bestaat uit slingerende shorttracks en technische passages. Voor de ervaren mountainbikers is er sinds 2016 een speciale technische lus aangelegd. De meer ervaren mountainbikers worden in de technische lus op de proef gesteld. Hier kom je pittige drop-offs tegen, een rock garden en een paar balans balken. Erben balanceert er eenvoudig overheen. De technische lus is overigens optioneel; beginnende mountainbikers kunnen hem overslaan.

Genieten op de Lemelerberg
Genieten op de Lemelerberg

Dikke Steen

Halverwege de route worden de paden iets breder. Daarna fiets je weer over singletracks. Tegen het einde van de route kun je je conditie testen in de 600 meter lange klim naar de ‘Dikke Steen’. De Dikke Steen ligt in een grote kuil tussen de Lemelerberg en de Archemerberg. Leuk weetje: de Lemelerberg en de Archemerberg ontstonden tijdens de voorlaatste IJstijd. De Dikke Steen is een enorme zwerfkei die destijds door een gletsjer vanuit Scandinavië meegevoerd werd.

Onderhouden door vrijwilligers

Voor Erben is deze route het summum. ‘Waar je ook kijkt, je kijkt altijd over een ander landschap heen. Die diepte vind ik schitterend.' De route wordt onderhouden door vrijwilligers van de lokale toerclubvereniging. ‘Deze mensen doen hier fantastisch werk. De route is uitstekend onderhouden. Van de route afwijken om uitdaging te vinden is met de komst van deze route echt niet meer nodig.’ Het is overigens ook niet toegestaan om op andere paden dan de bepijlde mountainbike routes te fietsen. Op de paden blijven dus.

Terug op de top

De route eindigt bij de parkeerplaats op de Lemelerberg. Maar niet voordat Erben even stopt om een foto te maken van het uitzicht. ‘Ik heb hier al zo vaak gefietst, maar het blijft mooi.’ Het laatste stuk naar de parkeerplaats word je nog één keer uitgedaagd in een pittige klim die naast de Kerkweg loopt. Ben je na dertien kilometer nog niet moe? Voor mountainbikers die ook andere gebieden willen ontdekken heeft Erben een tip. ‘Je kunt hier eindeloos mountainbiken door meerdere mountainbikeroutes met elkaar combineren.’ De route van de Lemelerberg kun je bijvoorbeeld combineren met de dertig kilometer lange mountainbike route vanuit Holten en de achttien kilometer lange mountainbikeroute Hellendoorn. En als dat je toch net iets te veel is, dan fiets je de favoriete route van Erben toch gewoon nog een keer? ‘Dit parcours is zo afwisselend, het verveelt hier nooit!'

Lees nog meer inspirerende verhalen!

Marijn fietst met…

Hennie Kuiper

Kirsten Wild

Rob Harmeling (MTB)

Anna van der Breggen

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Marijn de Vries  & Ellen Brunninkhuis
Marijn de Vries  & Ellen Brunninkhuis
Geschreven doorMarijn de Vries & Ellen Brunninkhuis

Marijn de Vries is journalist, spreekster, presentatrice en ze is dol op fietsen. Ze was zes jaar lang profwielrenster en inmiddels is ze woonachtig in Hanzestad Zwolle.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip