Landschap vol uitdagingen
Walhalla voor wielrenners. Pak de Motieweg met een stijgingspercentage van 10%.
Bertine  Kleinjan
Geschreven door Bertine Kleinjan
2 min
22122 x gelezen

Wielrennen is populairder dan ooit. Kilometers maken is belangrijk. Snelheid ook. Net als hartslag en trapfrequentie. Ook de omgeving maakt verschil. Maar daar hoef je je op de Sallandse Heuvelrug, de buitensportregio van Nederland, gelukkig geen zorgen over te maken.

10%

Vooral de Toeristenweg, tussen Holten en Nijverdal, is beroemd. Vanwege de gladde ondergrond en de bochten in combinatie met het heuvelachtige landschap en de uitzichten. In beide richtingen is het klimmen geblazen. En dan is er nog de Motieweg met een stijgingspercentage van 10%. Ook de Grote Koningsbelt (zuid) met 8% is een pittige. Ga op een doordeweekse dag of op een zaterdag- of zondagochtend. Dan is het rustig. Goed om te weten: aan het einde van de zomer is het op zijn allermooist. Het glooiende landschap is dan bedekt met een paarse deken van bloeiende heide .

Een beste bult

In Salland noemen ze een berg ‘een bult’. En een hoge berg een ‘beste bult’. Officieel kom je er acht tegen. Nog eens vijf liggen net buiten het Nationale Park. De soms steile afdalingen gaan over asfalt maar ook over onverharde paden. Vanaf de fiets ziet het landschap er anders uit. Heide, zand, heuvels en bossen glijden aan je voorbij. Van paars gaat het naar groen en geel. En weer opnieuw. Houd ook je oren open… vooral de Vlaamse gaaien maken veel lawaai. Als een soort van bospolitie waarschuwen ze andere bosbewoners dat je er aan komt.

Handig

Op Strava vind je de mooiste routes. Maar via onderstaande links vind je de mooiste routes uit ons syteem. Parkeren is gratis bij de drie bezoekerscentra: Bij het Buitencentrum in Nijverdal, bij het Natuurmuseum in Holten en bij Erve De Pas in Haarle. Achter de glooiende heuvels doemen regelmatig terrasjes en gastvrije restaurants op. Als het moet, kun je je fiets er afspoelen. Koffie? Of is het al tijd voor lunch?

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Bertine  Kleinjan
Bertine  Kleinjan
Geschreven doorBertine Kleinjan

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip