Terwijl de coronacrisis ons aan huis kluistert, buitenlandreizen worden afgeraden en vliegtuigen aan de grond blijven, wordt er in de natuur volop gereisd. Want het is vogeltrek!
Terwijl de coronacrisis ons aan huis kluistert, buitenlandreizen worden afgeraden en vliegtuigen aan de grond blijven, wordt er in de natuur volop gereisd. Want het is vogeltrek!
Elke dag arriveren er nieuwe zomergasten uit het zonnige zuiden. Sinds half maart wemelt het op de heide weer van de roodborsttapuiten. Met hun zwarte petje, witte kraag en rode borst brengen ze kleur en leven in het gebied. De klapekster vliegt ook nog rond, maar die kan elk moment juist weer afreizen naar het hoge noorden. En niet alleen op de Sallandse Heuvelrug gebeurd er van alles op vogelgebied. Rondom Zwolle werden afgelopen week twee (!) rode wouwen en een visarend gezien. Veel mensen vinden dit vanwege de intelligente lockdown een saaie tijd, maar in de natuur is er “never a dull moment”.
De Sallandse Heuvelrug is een belangrijk vogelgebied. Daar proberen we in ons beheer goed rekening mee te houden. Daarom hebben we op De Sprengenberg in de afgelopen jaren zo’n twintig tijdelijke akkertjes aangelegd op de heide. Door de heide tijdelijk om te zetten tot akkers, proberen we de uitgeputte bodem te herstellen. Dit doen we met kalk en een klein beetje vaste mest uit de schaapskooi. We zaaien er twee jaar graan en laten de akkers daarna weer braak liggen. Na een jaar of 5 groeit er weer gezonde heide en zijn de voormalige akkers nauwelijks nog herkenbaar.
In de tussentijd hebben de vogels een voedertafel XXL. Met name de boekweit die we in mei zaaien, wordt zeer gewaardeerd door de dieren. In de zomer trekt de bloeiende boekweit veel insecten. Roodborsttapuiten en nachtzwaluwen komen heel gericht naar de akkers om die rondfladderende hapjes te consumeren. Omdat we het graan niet oogsten zijn de akkers in de winter een aantrekkelijke plek voor zaadeters. Korhoenders, kneuen, geelgorzen maar ook muizen scharrelen tussen het graan op zoek naar lekkere hapjes. En die muizen werken weer als een magneet op één van mijn favoriete vogels: de blauwe kiekendief! Of specifieker: het mannetje blauwe kiekendief met z’n staalblauwe verenkleed. Regelmatig zweeft zo’n kiek laag boven een akker, om af en toe naar de grond te duiken. ’s Avonds slapen ze met 4 of 5 vogels in dezelfde den op de heide. Voor zo lang het nog duurt, want deze overwinteraars kunnen ook elk moment afreizen naar hun noordelijke broedgebied. Maar niet getreurd, de gemaskerde grauwe klauwier kan ieder moment weer ten tonele verschijnen. Het is een komen en gaan op de Sallandse Heuvelrug!
Jos is boswachter bij Natuurmonumenten tussen IJssel en Regge. Op het Nationaal Park weet hij de mooiste plekjes te vinden.