Landschap vol natuur
Volgens Einstein: weetjes over de natuur!
Bertine  Kleinjan
Geschreven door Bertine Kleinjan
3 min
9177 x gelezen

Ontdekken, kijken, verwonderen. Houdt het dan nooit op? Nee! Er valt nog heel veel te leren van de natuur. Sterker: sinds 1997 is er een nieuwe wetenschap die draait om het nastreven van de genialiteit van de natuur: Biomimicry. Nieuw is wel relatief want Einstein (1879 – 1955) zei al: ‘Neem eens een diepere kijk in de natuur, je zult alles veel beter begrijpen.’ En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Dus neem je peuter, kleuter of scholier mee het bos in en blijf je verwonderen.

Let op voor de bospolitie…

Wist je dat je, als je het bos binnenstapt, vaak al gespot bent door de bospolitie? Geen ramp, want het is de bijnaam van de Vlaamse Gaai. Hij waarschuwt – door heel veel herrie te maken – het hele bos dat je eraan komt. Slim. Maar ook jammer want reeën en ander wild hebben alle tijd om zich te verstoppen.

Over spotten gesproken...

Denk je dat je goed kunt zien? Een uil kan honderd keer beter zien dan jij! Met die goede ogen in combinatie met een supersterk gehoor vindt hij gemakkelijk een prooi. Dankzij extra zachte veertjes op zijn vleugels komt hij, bijna geluidloos heel dichtbij… De prooi maakt nauwelijks kans.

Blauwe en oranje stippen in het bos?

Een boom met een blauwe stip is bedoeld om te blijven... Dat noemen bosbeheerders een zogenaamde toekomstboom. In zijn buurt zie je vaak een of meer bomen met een oranje stip. Die worden wel gekapt. Niet omdat ze ziek of verzwakt zijn maar om de ‘blauwe boom’ meer licht en lucht te geven. Zieke bomen krijgen overigens nooit een stip. Die laten we, op de Sallandse Heuvelrug, gewoon vallen. Voor torretjes en andere beestjes om te schuilen.

Eerste hulp bij brandnetels

Brandnetels hebben haartjes met een heel klein venijnig puntje. Als je dat aanraakt, breekt het puntje af en wordt er een stofje in je huid gespoten. Au! En daarna begint de jeuk. Geen paniek. In de buurt van een brandnetel groeit vaak weegbree. Als je daarvan een blaadje plukt, kneust en over de plek wrijft, ben je er zo van af. Pff... dit zijn al best veel weetjes. Gelukkig ben je geen orang-oetang. Wist je dat een orang-oetangjong wel 50.000 planten, bomen en struiken uit zijn hoofd moet leren?

Meer weten?

Bezoek het natuurmuseum de Holterberg of check leuke doedingen in de natuur tot 10 jaar of vanaf 10 jaar

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Bertine  Kleinjan
Bertine  Kleinjan
Geschreven doorBertine Kleinjan

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip