De boswachter vertelt
Blog van boswachter Ine Nijveld: ''De 13e''
Ine  Nijveld
Geschreven door Ine Nijveld
2 min
545 x gelezen

Op het moment van schrijven is het vrijdag de 13e. Ik zit veilig op mijn werkplek om zwarte katten, ladders en klavertjes 5 te ontwijken. Sommige mensen doen het juist andersom. Zoeken het enge op en kiezen voor een avondje naar de film Terrifier 2. Er wordt vooraf wel gewaarschuwd dat het zooo eng is dat de kans op flauw vallen of braken groot is. Een bioscoopketen heeft daar een leuke actie bij bedacht: bij binnenkomst krijg je een kotszakje. Heb je die tot de pauze niet nodig gehad, dan mag je het omruilen voor een gratis zakje popcorn.

Het zal een publiciteitsstunt zijn, maar ik hoef het zelf niet te ervaren. Ik zoek liever het lieve en het mooie op. Nou hebben wij als boswachters het voorrecht veel buiten te zijn, maar helaas komen ook wij in het veld niet altijd alleen het lieve en het mooie tegen.

Soms krijgen we te maken met agressie. Je weet nooit met wie je te maken hebt en hoe deze persoon zal reageren. Soms zijn mensen vermist en worden zij teruggevonden in de natuur, helaas niet altijd levend. Ook komt het voor dat boswachters worden bedreigd. Soms help je, als boswachter, bij ongelukken en assisteer je politie of ambulance op plekken waar jij goed kan komen met je terreinwagen en de weg weet.

Het zijn ingrijpende gebeurtenissen die je behoorlijk uit balans kunnen brengen. Meestal kun je op eigen kracht met steun, begrip en erkenning van de mensen om je heen, deze gebeurtenissen goed verwerken.

Sinds enkele jaren hebben we bij Staatsbosbeheer een Team Collegiale Ondersteuning. Dit team is speciaal opgeleid voor de eerste opvang bij schokkende gebeurtenissen. Ook ik heb, in de 14 jaar dat ik nu boswachter ben, veel meegemaakt. Heb te maken gehad met (verbaal) geweld, agressie en ongelukken. Nu maak ik, naast mijn reguliere werk, deel uit van dit Team Collegiale Ondersteuning en kan ik mijn ervaring en kennis gebruiken om collega’s te helpen.

Hopelijk is het niet vaak nodig en kunnen we ons werk uitvoeren zonder al te veel problemen. Kunnen we de natuur beschermen en beleven, met alle uitdagingen die het met zich meebrengt. En dat zakje popcorn ….smaakt vast ook heel lekker bij een romantische comedy.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Ine  Nijveld
Ine  Nijveld
Geschreven doorIne Nijveld

Ine Nijveld is een boswachter met als werkgebied het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en De Borkeld. Zij neemt dagelijks de tijd voor de mooiste natuurplekjes in Twente.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip