Den Ham (ca. 5800 inwoners) is gelegen op het ‘drielandenpunt’ van Twente, Salland en het Vechtdal. Tot 2001 vormde het dorp met Vroomshoop een eigen gemeente Den Ham, maar daarna ging het op in de gemeente Twenterand.
Den Ham (ca. 5800 inwoners) is gelegen op het ‘drielandenpunt’ van Twente, Salland en het Vechtdal. Tot 2001 vormde het dorp met Vroomshoop een eigen gemeente Den Ham, maar daarna ging het op in de gemeente Twenterand.
Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna, niet alleen uniek voor Overijssel, maar voor het hele land. In deze serie gaan we dieper op zoek naar het DNA van de steden en dorpen in het gebied. Wat onderscheidt ze en wat hebben ze gemeen? Lees mee en ontdek het zelf!
Bestuurlijk gezien maakt het dorp deel uit van Twente, maar geografisch en cultuurhistorisch beschouwd rekenen velen het tot Salland. Anders dan de meeste nederzettingen in de buurt is Den Ham een esdorp dat vanwege zijn kenmerkende brink in het centrum meestal een ‘brinkdorp’ wordt genoemd.
In 1333 wordt voor het eerst melding gemaakt van Den Ham. Het was toen een parochie in een leenakte van de heer van Egede. De kerk in het huidige dorp staat op de plek waar in de middeleeuwen ook een godshuis stond. Eeuwenlang verdienden de Hammenaren hun brood met landbouw en veeteelt. Maar het was ook een handelsknooppunt. Rond 1830 stond Den Ham in de wijde omtrek te boek als ‘Goddenloz’n Ham’. Als laatste stop op de handelsroute naar Duitsland trok het oord allerlei mensen aan die het niet zo nauw met de regels namen en er een uitbundige levensstijl op nahielden. Vage types, onder wie veel smokkelaars, dronken erop los en feestten in de acht herbergen die Den Ham toen telde.
Vandaag de dag is Den Ham allesbehalve goddeloos: het merendeel van de inwoners is behoudend protestants. Wild gebrast wordt er niet meer, al is het bij het dorpsevenement ‘Historisch Schouwspel’ dat jaarlijks in december wordt opgevoerd groot feest. Ook heeft Den Ham sinds 2018 weer een eigen herberg, Herberg Swaen aan de Brink. Ooit deed het met veel zorg gerenoveerde pand dienst als bierbrouwerij en timmerwerkplaats.
Tegenwoordig is het een kleinschalig hotel met vier sfeervolle gastenkamers. Ten zuiden van Den Ham stroomt de Linderbeek, waaraan het dorp (Den Ham betekent ‘grasland aan water’) zijn naam ontleent. Tussen Den Ham en Ommen ligt het Eerder Achterbroek, een gevarieerd natuurgebied met coulissen waar veel wordt gewandeld en gefietst. Hier bevindt zich ook landgoed Eerde met kasteel Eerde (gemeente Ommen). Vlakbij het Eerder Achterbroek, maar op het grondgebied van Den Ham, vinden we De Tappenmars, een wijngaard van 3,2 hectare. Het is één van de grotere wijnmakers in ons land. Van de druiven maakt De Tappenmars niet alleen reguliere rode, witte en rosé-wijnen. In Den Ham kun je ook terecht voor prosecco en andere specials.
Top vijf van lokale highlights