Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna, niet alleen uniek voor Overijssel, maar voor het hele land. In deze serie gaan we dieper op zoek naar het DNA van de steden en dorpen in het gebied. Wat onderscheidt ze en wat hebben ze gemeen? Lees mee en ontdek het zelf!
Vanaf 1850 vestigden zich hier mensen om te gaan werken in de veenwinning. Nadat het veen was verdwenen, werden de stukken land die Vroomshoop vormden ingedeeld als landbouwgronden. Vooral boeren uit Groningen trokken naar de nederzetting om de akkers te gebruiken. Dat verklaart ook waarom er aan de Tonnendijk nog enkele boerderijen in Groningse stijl te vinden zijn. Dwars door Vroomshoop loopt de spoorlijn Hardenberg-Almelo. Deze verbinding, die lange tijd slechts tot Mariënberg doorliep, werd aangelegd door de Noordooster Locaalspoorweg Maatschappij. Het station had oorspronkelijk de naam Den Ham-Vroomshoop, maar omdat het eerstgenoemde dorp te ver weg lag, is de naam in 1952 gewijzigd in Vroomshoop. Door de gunstige ligging nabij de kanalen werd er ook een spoorhaven aangelegd. In de jaren 1960 is het spoordok gedempt. Wel heeft het dorp nog altijd een passantenhaven. Het monument Sluis V houdt het verleden van Vroomshoop als kanaaldorp in ere.
De spoorlijn is vanaf de jaren 1930 veel gebruikt door pendelaars die in de textielindustrie elders in Twente werkten. Dankzij de komst van bedrijventerreinen in Vroomshoop kon een deel van de bevolking ook in het eigen dorp aan de slag. Toch had Vroomshoop in 1982 de hoogste werkloosheid van Nederland: met 47 procent werklozen kreeg het dorp landelijke aandacht en kwam het zelfs in het Guinness Book of Records te staan. Het dorp staat vandaag de dag bekend om ‘leukere’ dingen met een hoog originaliteitsgehalte, zoals de gerenommeerde Triatlon van Vroomshoop en het regionaal bekende muziekfestival Forest Hill, waar verschillende muziekstijlen voor jong en oud worden gecombineerd tot een groot evenement met meerdere stages. Ook heeft Vroomshoop sinds 2021 het Kabouterpad Zandstuvebos, een wandelroute voor kinderen langs meer dan 200 kabouterfiguren.
In 2000 werd het dorp uitgebreid met het industrieterrein Vroomshoop-Oost, dat zich verder heeft ontwikkeld. Door de aanleg van dit nieuwe gedeelte ligt het dorp thans aan weerszijden van het Kanaal Almelo–De Haandrik. Te midden van de zich steeds verder uitdijende industriële en dienstverlenende bedrijvigheid vinden we een verrassende horecazaak voor lunches en highteas (Bij Saartje) met daarnaast een nostalgische kringloopwinkel (Het Goeie Gevoel). Bestuurlijk gezien is Vroomshoop – samen met de kernen Den Ham, Westerhaar en Vriezenveen – onderdeel van de gemeente Twenterand.