Dit is wat ons verbindt
Holten: natuurpracht, toeristische charme en sportieve avonturen door de eeuwen heen
3 min
1615 x gelezen

Holten (ca. 9500 inwoners) is een Sallands dorp dat in 2001 is opgegaan in de Twentse dubbelgemeente Rijssen-Holten. De plaatsnaam Holten betekent waarschijnlijk zoiets als ‘woonplaats bij het bos’, waarbij ‘bos’ verwijst naar het woud op en om de Holterberg.

Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna, niet alleen uniek voor Overijssel, maar voor het hele land. In deze serie gaan we dieper op zoek naar het DNA van de steden en dorpen in het gebied. Wat onderscheidt ze en wat hebben ze gemeen? Lees mee en ontdek het zelf!

In de annalen wordt Holten voor het eerst genoemd in 1046 toen de Duitse keizer het gebied aan de bisschop van Utrecht schonk. Naast houtwinning uit de bosrijke omgeving heeft Holten een agrarisch verleden, waarbij vooral varkensboeren belangrijk waren. Dat laatste komt terug in de carnavalstijd: dan draagt Holten de naam ‘Keunedarp’ (biggendorp).

Vanwege de aantrekkelijke natuurlijke omgeving – met de Holterberg als hoogtepunt – heeft Holten zich vanaf het begin van de 20e eeuw ontwikkeld tot toeristische trekpleister. Het is een ‘driestrekenpunt’: hier grenzen Twente, Salland en de Achterhoek aan elkaar. Met name in augustus, als de heide in bloei staat, komen er veel bezoekers. Het Natuurmuseum Holterberg geeft aan de hand van unieke diorama’s inzicht in de plaatselijke fauna en honderden andere dieren uit Nederland en Europa. Als toeristenmagneet heeft Holten een grote variëteit aan horecazaken, waaronder toprestaurants zoals De Swarte Ruijter. Verder zitten er in Holten enkele grote bedrijven, zoals Müller Fresh Food Logistics en vleesvervangerproducent Vivera. Daarnaast wordt het dorp nog altijd geassocieerd met reisorganisatie Oad (de afkorting staat voor ‘Overijsselse Autobus Diensten’) die in 2013 failliet ging.

Net na de Tweede Wereldoorlog legde de Commonwealth War Graves Commission van Canada op de Holterberg een ereveld aan voor de Canadese militairen die in het noorden en oosten van ons land en in Noord-Duitsland waren omgekomen. Op 5 mei 1948 vond hier de eerste herdenking plaats. Sindsdien worden de gevallenen op de Canadese begraafplaats elk jaar herdacht, niet alleen tijdens dodenherdenking, maar ook op kerstavond. Scholieren uit Holten plaatsen dan brandende kaarsen bij de in totaal 1394 graven.

Onder buitensporters is Holten een begrip vanwege het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. Het natuurgebied met zijn uitgestrekte bossen en meer dan 25 heuvels heeft voor hardlopers, wielrenners en mountainbikers een hoop uitdagingen in petto. Zo lopen veel bewoners uit de streek uit voor de internationale Triatlon van Holten. Mountainbikers komen naar Holten vanwege het Bikepark Salland-Twente dat onder meer bekend staat om zijn grote aantal sportieve hindernissen en mountainbikeplezier op alle niveaus. Beginnende fietsers volgen de groene en blauwe routes, gevorderden het rode traject en toppers de zwarte track. Ook is er een speciaal parcours voor kinderen, de ‘Kindergarden’.

"Dit is wat ons verbindt"

Als er iets is wat ons verbindt dan is het ons fraaie karakteristieke landschap. Het is een samenhangend ecologisch systeem met bijzondere flora en fauna. Lees ook de andere verhalen over "Dit is wat ons verbindt".

Lees meer en ontdek het zelf!

Top vijf van lokale highlights

Download gratis routes

De verhalen van deze plek in het echt beleven? Download één van onze routes en kom in verbinding met het landschap!

Ga naar routes

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip