De achtertuin van...
Maaike Galgenbeld
3 min
2697 x gelezen

We kijken mee met Maaike (37) naar ‘haar achtertuin’: de Lemelerberg en omgeving. Maaike werkt als bedrijfsleider op Camping Lemeler Esch. Een natuurcamping in het Vechtdal aan de voet van de Archemer- en Lemelerberg. Maaike vertelt over wat deze ‘achtertuin’ een bezoekje waard maakt. Wat is het karakter van het gebied en wat maakt het zo bijzonder?

Bekijk hier de video van Maaike
omschrijving
omschrijving

Landschappen en historie

Wat Maaike zo uniek vindt aan de omgeving is de combinatie van natuur en cultuur. “De camping vind je aan de voet van de Archemer – en Lemelerberg. Deze zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het oprukkende landijs heeft veel bevroren zand, grind en klei voor zich uitgestuwd en het landschap zo dakpansgewijs op elkaar gestapeld. Zo kan je onder het wandelen bijvoorbeeld de ‘Dikke Steen’ tegenkomen die door die verschuiving uit Scandinavië is meegevoerd. Het gebied rondom de berg heeft daardoor ook een mooie afwisseling van zandvlaktes, heide, bossen en jeneverbesstruwelen.”

Cultuur en historie

“Maar ook als je bijvoorbeeld richting Archem (een buurtschap van Ommen) wandelt of fietst – er is trouwens een rolstoelpad! - kom je onderweg veel historie en cultuur tegen. Je ziet de Regge liggen die de oude oorsprong van het gebied laat zien. Maar je ziet ook verschillende landgoederen, je kunt een kastelenroute volgen of de kunstwegenroute; een unieke tocht langs kunst en natuur.” Een gebied waar natuur en cultuur in elkaar verweven zitten dus!

Veel leven en natuur

Ook voor andere ‘noabers’ in het gebied is de Lemelerberg de moeite waard om te bezoeken. Het is namelijk zodanig een bijzonder gebied dat het is uitgeroepen tot Natura2000-gebied, waarmee het de kans krijgt om de Europese biodiversiteit op een duurzame manier te waarborgen. “Het is namelijk een thuis voor dier- en plantensoorten die je op weinig andere plekken vindt. Wanneer je vanaf de camping naar het hoogste punt wandelt, geniet je echt van de vele uitzichten die je hebt door grote verschillen in hoogtes. Bij helder weer heb je zelfs zicht tot aan Duitsland! Onderweg kom je met een beetje geluk de kudde Veluwse heideschapen nog tegen. Zij zorgen ervoor dat dit gevarieerde landschap kan blijven bestaan en dat het een geschikt leefgebied blijft voor alle dier- en plantensoorten die je er vindt.”

“Mensen hebben vaak het gevoel dat ze in een levend schilderij lopen.”

De biodiversiteit en het uitzicht maken het gebied dan ook een gewilde trekpleister vertelt Maaike. “Ondanks dat veel mensen deze mooie plek weten te vinden, heb je soms toch het gevoel dat je alleen loopt. Vanaf de camping de berg op is het rustig en kom je niet altijd mensen tegen. Met het uitzicht horen we vaker van bezoekers dat ze het gevoel hebben in een levend schilderij te wandelen. Niet voor niets is De Bergenroute hier een aantal jaren geleden tot wandelroute van het jaar verkozen!”

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip