Sallandse Heuvelrug aangemeld voor verkiezing Mooiste Natuurgebied van Nederland

Naast natuurgebied Weerribben-Wieden heeft ook De Sallandse Heuvelrug zich aangemeld om mee te doen aan de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Hellendoorn.
De gemeente Hellendoorn heeft samen met de gemeente Rijssen-Holten het kernteam Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug gevormd. Dat kernteam is verantwoordelijk voor het Nationaal Park.

Bidbook
Om mee te doen met de landelijke  wedstrijd is het zogeheten bidbook gepresenteerd. Dat bidbook moet niet alleen laten zien welke kwaliteiten het natuurgebied heeft, maar vooral ook wat er nog te verbeteren valt en welke ideeën daarvoor leven.
Aan de verkiezing is een geldprijs van 300.000 euro verbonden, waarmee het Nationaal Park alvast de financiële basis zou kunnen leggen voor de uitvoering van de plannen. Op 10 oktober worden de genomineerde gebieden bekend gemaakt. Vanaf dat moment kan het Nederlandse publiek stemmen via www.mooistenatuurgebied.nl

Waarom deze verkiezing?
Nederland heeft veel mooie natuurgebieden. De (inter)nationale natuurwaarden van deze gebieden zijn bijzonder en hoog. De karakteristieke Nederlandse landschappen, stadjes, dorpjes, waterwerken etc. zijn nauw verweven met de natuurgebieden. Toch zijn veel van deze gebieden onbekend bij het grote publiek. Zonde, want onbekend maakt vaak onbemind.

Met deze verkiezing wil staatssecretaris Van Dam de natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen, net zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Hollandse tulpen en molens. Hierbij is het van groot belang dat er een goede balans is tussen het beschermen van de natuur en het beleven van de natuur.

De publieksverkiezing is een onderdeel van het meerjarig programma ‘Naar Nationale Parken van Wereldklasse’ van het ministerie van Economische Zaken in samenwerking met NBTC Holland Marketing, VNO-NCW/MKB Nederland, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Staatsbosbeheer, IPO, ANWB, Gastvrij Nederland, Landschappen NL, Samenwerkingsverband Nationale Parken, Natuurmonumenten, Federatie Particulier Grondbezit, het College van Rijksadviseurs en C. Slager. 

Promotiefilms
Om vast in de stemming te komen heeft Marketing Salland al een paar promotiefilms gemaakt waarvan één een VR-film