Het thema van de Boekenweek 2018 is “Natuur”

Datum: 
Sonntag 11 März 2018 - 14:00
Startplaats: 
Buitencentrum Sallandse Heuvelrug Grotestraat 281 7441 GS Nijverdal

Erik of het klein insectenboek

Tijdens de Boekenweek verzorgen vrijwilligers van het IVN Hellendoorn-Nijverdal een interessante en leuke middag over “Erik of het klein insectenboek” .
‘Erik of het klein insectenboek’ een klein meesterwerkje uit de Nederlandse literatuur . Geschreven door Godfried Bomans. Diverse malen verfilmd en veel gelezen.

Citaat (p.39): "(..) vlak voor hem stond een reusachtige wesp, die hem onbeweeglijk aanstaarde. Erik was een beleefd jongetje; hij boog diep en zeide: 'Dag meneer de weps.' 'Wesp,' sprak de wesp. 'Weps,' zei Erik blozend. Het was altijd één van zijn moeilijke woorden geweest. 'Wesp,' sprak de wesp, zonder zich in het minst op te winden, 'het is wesp.' Hij zweeg een volle minuut, en sprak toen rustig drie maal achter elkaar: 'Wesp. Wesp. Wesp.' 'Weps,' zei Erik. De wesp dacht een ogenblik na of hij er nog iets aan doen zou. Toen haalde hij zijn vleugels op (..)"

Tijdens deze middag worden stukjes voorgelezen uit het boek “Erik of het klein insectenboek” afgewisseld met informatie over de diverse hoofdpersonen die langs komen in het boek zoals de familie van de vliesvleugeligen en de vlinders. Tevens is er een algemeen gedeelte over o.a. de bouw en levenswijze van insecten.
Kom je verbazen over de wondere wereld van het volk van bijzonder beestjes de kriebels en kruipers, de  vliegers en fladderaars.

Citaat (p.127): "'Staan blijven, mevrouw!' waarschuwde Erik, die zelfs in dit vreselijke ogenblik niet vergat dat een spin vrouwelijk was, 'als u doorloopt, bent u er bij.' De spin stond onbeweeglijk op haar wijd uiteen geplante poten en keek met fonkelende ogen op Erik neer. 'Kwajongen!' riep zei met schrille stem, 'waarom heb je mijn web vernield, hè? Waarom, waarom, waarom?' Zij stampvoette van woede."

In de pauze en afloop is er gelegenheid om insectenboeken in te kijken. Staan er een aantal microscopen klaar om de kleine wereld in het groot te zien. Tot slot is er natuurlijk gelegenheid om vragen te stellen. Een gezellige en informatieve middag voor jong en oud!

Organisatie: 
Staatsbosbeheer ism IVN Hellendoorn-Nijverdal
Kosten: 
€ 2,50 per persoon (inclusief koffie/thee/limonade)
Opmerkingen: 
Informatie: balie BuitenCentrum of telefonisch 0548-612711
Extra informatie: