In het voetspoor van Linnaeus

07.03.2018

Het thema van de Boekenweek is “Natuur”. Tijdens de Boekenweek houdt Aaldrik Pot op donderdag 15 maart een lezing in het BuitenCentrum van Nijverdal.

Wat voor mensen zijn dat, natuurschrijvers? Wat maken zij mee? En door wie zijn ze geïnspireerd? Kom naar een boeiende lezing van Aaldrik Pot, boswachter voor Staatsbosbeheer en natuurschrijver voor diverse kranten en tijdschriften. Verschillende bekende namen als Carolus Linnaeus, Von Humboldt en Thijsse komen langs in een explosie aan mooie verhalen over wat natuurschrijvers drijft en over hun soms nogal hachelijke avonturen. Ook over Caspar Janssen, die recent een voettocht door de Nederlandse natuur maakte en hier een serie verhalen voor de Volkskrant over schreef, vertelt Pot in zijn lezing.
Natuurschrijvers staan figuurlijk (bijna) altijd op de schouders van een voorganger. Iemand die hen inspireerde of zelfs vrij letterlijk aan de hand nam. In mijn lezing ga ik in op de mooiste verhalen, avonturen en ontdekkingen van natuurschrijvers in de afgelopen 300 jaar. 

Mijn verhaal begint bij de in 1707 geboren Zweedse natuuronderzoeker Carolus Linnaeus. In 2013 legde ik deels de route af van de studiereis die hij bijna 300 jaar eerder door de Zweedse provincie Dalarna maakte. In het dagboek dat hij van die reis bijhield, beschreef hij niet alleen allerlei feiten over planten, dieren, mensen en gebruiken, maar hij springt hier en daar - meer dan bij zijn eerdere dagboek van zijn reis door Lapland - uit de band met een mooie landschapsbeschrijving of natuurbeleving.
Ook al begint mijn verhaal op de grens van Noorwegen en Zweden en kom ik geregeld op dat avontuur terug, de natuur in de directe omgeving van mijn huis is de rode draad. Van hieruit dwaal ik via bekende namen als Von Humboldt, Thoreau, Darwin, Muir, Heimans en Thijsse en J.A. Baker steeds verder af naar hedendaagse natuurschrijvers als Robert Macfarlane, Caspar Janssen en Koos van Zomeren. Ook minder bekende helden komen langs en ik laat zien dat ze vaak onterecht in de vergetelheid zijn geraakt. De lezing wordt (hopelijk) geen gortdroge aaneenschakeling van citaten, maar explosie aan mooie verhalen over wat natuurschrijvers drijft en over hun soms nogal hachelijke avonturen.

Aaldrik Pot (1973) groeide op in Delfzijl en ontdekte de natuur tussen de chemische industrie, kranen en havenloodsen. Tien jaar geleden verhuisde hij naar de hogere zandgronden in Norg. Hij werd er boswachter voor Staatsbosbeheer en werkt nu bij dezelfde organisatie, onder meer als faunaspecialist. Daarnaast is Aaldrik natuurschrijver en werkt onder meer voor het Friesch Dagblad, NaarBuiten en Noorderland. Diersporen spelen een belangrijke rol in zijn werk. Op 10 februari verscheen zijn natuurdagboek De onsterfelijke nachtegalen bij Uitgeverij kleine Uil. Later dit voorjaar verschijnt Het Prentenboek, een kloek werk over voetafdrukken van zoogdieren en vogels.
Deur open om 19.30 uur

Datum: Donderdag 14 maart
Plaats: BuitenCentrum Staatsbosbeheer
Grotestraat 281
7441 GS Nijverdal
Starttijd: 19.45 uur
Kosten: € 5,-- p.p. (inclusief koffie/thee)
Informatie: balie BuitenCentrum of telefonisch 0548-612711
Aanmelden>>>