Er op uit in de Kerstvakantie

05.12.2018

Tijdens de kerstvakantie, behalve op eerste Kerstdag en oud- en nieuwjaarsdag, is het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281 in Nijverdal geopend. Ook in kerstvakantie genoeg redenen om lekker naar buiten te gaan. Even een rondje speelbos of Kabouterpad lopen en daarna opwarmen bij de openhaard bij het restaurant Buitengewoon Lekker.

In de kerstvakantie zijn er diverse activiteiten.
Maandag 24 december is er een activiteit voor de echte speurneuzen. Eerst bekijk je een korte film over uilen en roofvogels. Ook zijn er een aantal opgezette uilen zodat je een uil eens van dichtbij kan bekijken. Daarna mag je een braakbal uitpluizen. Spannend om te ontdekken wat er met fijn peuterwerk allemaal uit zo’n braakbal tevoorschijn komt! Met behulp van een zoekkaart kan de herkomst van een botje getraceerd worden!  Uiteraard is er iemand aanwezig om uitleg te geven

Uilen zijn roofvogels, die voornamelijk 's nachts op jacht gaan. De prooidieren die ze te pakken krijgen, slokken ze volledig op. Maar haren, veren, botten en delen van insecten die niet verteerbaar zijn, moeten ze weer naar buiten werken.
Uilen braken daarom enige tijd na hun maaltijd braakballen uit. Als je zo'n braakbal vindt en uit elkaar pluist, kun je behoorlijk precies zeggen, wat de uil gegeten heeft.
Van botjes die in de braakbal teruggevonden worden, kun je weer volledige skeletjes opbouwen. Muizen zijn toch wel het hoofdgerecht voor uilen. Vaak kan je dus complete muizenskeletjes terugvinden in de braakballen.

Vrijdag 28 december kun je een nestkastje komen timmeren. Eerst moet je zelf aan het werk: Timmeren en de ladder op om het nestkastje een goed plekje in de tuin te geven.  Daarna is het de beurt aan de vogels: nestmateriaal verzamelen, nest bouwen, eitjes leggen en broeden. Wie weet kan je straks genieten van druk heen-en-weer vliegende oudervogels die hun hongerige babyvogeltjes moeten voeden. Honderden rupsjes en insecten brengen ze naar hun kinderen.

Op zondagmiddag 23 december en donderdag 27 december zijn er wandelingen met een natuurgids. Ga mee een koude neus halen! Het is heerlijk en gezond om juist in de winter een frisse neus te halen. Wandel mee met een natuurgids en geniet van de winter op de Sallandse heuvelrug en ontdek dat er echt nog heel veel te zien en te beleven is in de winterse natuur.

De start is om 14.00 uur bij het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer aan de Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal.

Voor kosten, tijden en opgave>>>

De Sallandse Heuvelrug, bergen vol beleving!