Publieksdag ecoduct Twilhaar

Datum: 
zaterdag 21 april 2012 - 12:00 tot 16:00
Startplaats: 
Schaapskooi Twilhaar

Ecoduct Nijverdal een middag open voor publiek

Het nieuwe ecoduct over de rijksweg N35 nabij Nijverdal is op zaterdag 21 april  een middagje open voor publiek.  Staatsbosbeheer biedt bezoekers de unieke mogelijkheid tussen 12.00 uur en 16.00 uur  in het voetspoor van de dieren voor één keer gebruik te maken van het ecoduct. Jeugdleden van Scouting Albaldah uit Haarle verrichten een handeling waarmee het ecoduct definitief ter beschikking wordt gesteld van dassen, reeën, vossen en wie weet edelherten.

Bezoekers kunnen vanaf Schaapskooi Twilhaar onder begeleiding van natuurgidsen en andere deskundigen ervaren hoe het ecoduct bovenop is ingericht en zien hoe de inpassing in de omgeving heeft plaatsgevonden. Vanaf 12.00 uur staan natuurgidsen van het IVN Hellendoorn-Nijverdal bij Schaapskooi Twilhaar klaar om bezoekers mee te nemen naar het ecoduct.

Door de ogen van de dieren
De realisatie van dit ecoduct (als onderdeel van een pakket van negen ecoducten) is tot stand gekomen door de bouwcombinatie H2Eco in opdracht van Rijkswaterstaat, en in samenwerking met ProRail en de provincie Gelderland. In 2011 is het ecoduct bij Nijverdal gerealiseerd. Dankzij deze faunapassage is de Sallandse Heuvelrug voor veel dier- en plantensoorten weer een geheel geworden.
De omgeving van het ecoduct is aan beide zijden ingericht en de recreatieve routes zijn aangepast. Het ecoduct is dan ook puur bedoeld voor het gebruik door dieren. Het is niet toegankelijk voor publiek.

Veilig oversteken en ontsnipperen
Dieren gebruiken gedurende het hele jaar voor hun levensbehoeften als eten, paren of rusten verschillende delen van hun leefgebied. Niet alles gebeurt in hetzelfde gebied. Door de aanleg van drukke verkeerswegen, spoor- en vaarwegen met steile oevers ontstaan barrières tussen de verschillende gebieden. Ze vormen een bedreiging voor het voortbestaan van veel dieren. Daarom draagt het landelijk Meerjarenprogramma Ontsnippering bij aan het herstel van de verbindingen tussen de natuurgebieden door onder andere de aanleg van negen ecoducten verspreid over Nederland.

Samenwerking
Medewerking op deze dag wordt verleend door Rijkswaterstaat, ProRail, de aannemerscombinatie H2Eco en het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Ook de biologische boer Overesch, die de akker nabij het ecoduct beheert,is aanwezig met informatie en producten.

Vervoer naar ecoduct
Schaapskooi Twilhaar is alleen lopend of fietsend te bereiken vanaf de parkeerplaats bij Dalzicht, via de rode wandelroute. Ook is er de mogelijkheid om vanaf de parkeerplaats met de paardentram naar de schaapskooi te gaan
 

Kosten: 
Gratis
Opmerkingen: 
De schaapskooi is lopend of per fiets te bereiken van Buitencentrum Sallandse Heuvelrug via de rode route.