Rijssen-Holten Wandelgemeente van het Jaar 2012

Wederom is een Overijsselse gemeente uitgeroepen tot 'Wandelgemeente van Nederland'.
Dit keer is Rijssen-Holten Wandelgemeente van het Jaar geworden, omdat de gemeente een groot wandelnetwerk met veel onverharde paden in en rond het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug heeft opgezet en vanwege de aanleg van het unieke Wereldtijdpad en andere themawandelroutes. De gemeente Tubbergen (nationaal landschap Noordoost Twente) was in 2011 wandelgemeente van Nederland werd. Een goede indicator dus dat het goed wandelen is in onze provincie.

Rijssen-Holten is het meest vriendelijk voor wandelaars en scoort hoog op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, routecontrole, themaroutes, informatie, bereikbaarheid en voorzieningen bij wandelpaden.
Woensdagmiddag 9 mei ontving Burgemeester Hofland als prijs een bronzen beeld.
De verkiezing is georganiseerd door ‘te voet’, de wandelkrant van Nederland. De twee andere genomineerde gemeenten waren Bergen in Limburg en Ooststellingwerf in Friesland.
De wandelroutes in het Nationaal Park zijn talrijk en bijzonder. Zo lopen onverharde zandpaden vanaf het station Holten over de Holter enk naar de top van de Holterberg. Onderweg passeert de route het Centrum Mens en boom waar wichelroedetochten en verhalenwandelingen worden uitgezet. Na het hoogste punt op de Holterberg, daalt de route via de Canadese begraafplaats weer af naar het station dat aan de natuur grenst.  De verkiezing keert jaarlijks terug en is te volgen op www.wandelkrant.nl.