Ideeënboek voor toekomst westrand Sallandse Heuvelrug

Onlangs is het ‘inspiratieboek  voor de westrand van de Sallandse heuvelrug’ verschenen. Er staan zestien ideeën in om het gebied tussen Hellendoorn, Nieuw-Heeten en Holten en het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug meer van elkaar te laten profiteren. Beide gebieden zijn nu amper verbonden, waardoor mooie kansen worden gemist. Inwoners van de westrand laten met het boek zien hoe het beter kan.

Kansrijke ideeën
Dit voorjaar kwamen recreatieondernemers, agrariërs, natuurbeheerders en bewoners uit de westrand een aantal keer bijeen in informatieschuur De Pas en de Sallandhoeve. Ze bekeken samen welke mogelijkheden er zijn om de kwaliteiten van het gebied rond de dorpen en die van het Nationaal Park te versterken. De beste ideeën zijn uitgewerkt in het boek dat deze week van de drukker komt. De bedoeling is dat de zestien ideeën een bredere groep bewoners, ondernemers en organisaties inspireren om ze op te pakken en daarbij met elkaar samen te werken.
Enkele voorbeelden van de ideeën zijn het aanbieden van bijzondere wandel- en fietsroutes om het landschap en de historie te beleven, de productie en verkoop van streekproducten met het label ’Van de heuvelrug’, meer agrarisch natuurbeheer, de aanleg van kleinschalige natuurspeelplekken voor kinderen, van water om aan te recreëren en van bloemrijke akkerranden,  meer graanvelden en een nieuwe bestemming voor boerderij de Pas.

Boek geeft richting
Wethouder Thea ten Have van de gemeente Hellendoorn geeft aan blij te zijn met alle ideeën. Hellendoorn was samen met de gemeenten Rijssen-Holten en het Nationaal Park initiatiefnemer voor het boek; Natuurmonumenten leverde de projectleider. Ten Have:  “Het boek laat zien welke richting we met elkaar op willen. Het is een mooi proces geweest om het met elkaar te maken. Ik hoop dat mensen zich uitgenodigd voelen om de beschreven of andere goede ideeën tot werkelijkheid te maken.”

Verspreiding
Belangstellenden uit het gebied kunnen vanaf 10 september een exemplaar van het inspiratieboek verkrijgen bij het gemeentehuis van Rijssen-Holten of Hellendoorn zolang de voorraad strekt. Mensen die bij de werksessie in De Pas aanwezig waren, krijgen het boekje toegestuurd. Op de website van de gemeenten en het Nationaal park De Sallandse Heuvelrug kan iedereen het ook downloaden>>>