Nieuwsbrief oktober 2012

  • Posted on: 8 October 2012
  • By: shr

 

Volop activiteiten in de herfstvakantie!

In de komende herfstvakantie is er van alles te doen bij de drie hoofdsteunpunten van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug:

13 t/ 18 oktober: iedere dag van 10 tot 17 uur knutselactviteiten in Natuurdiorama Holterberg. Lees meer>>


24 oktober: excursie voor jonge natuurfotografen van 13.00 tot 15.30 uur, met het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, IVN.
Lees meer>>


17 en 24 oktober Vogelfeest bij Natuurmonumenten van 14.00 tot 16.00 uur in informatieschuur De Pas te Haarle. Lees meer>>


14 oktober: Paddenstoelenexcursie Natuurmonumenten: 14.00 tot 16.00 uur. Start Informatieschuur De Pas te Haarle. Lees meer>>


Paddenstoelsafari in het Bos van Daantje Das

Op maandag 15 en 22 oktober, speciaal voor kinderen, een paddenstoelsafari in het Bos van Daantje Das. Samen met de Rangers van het natuurmuseum beleven de kids het herfstbos. Na afloop van de tocht krijgen de deelnemers een “Safari” diploma én een smakelijke verrassing.
Deelname bedraagt € 4,00 per persoon.
Het begint om 11:00 uur. (Reserveren)


 

Herfstwandeling
Woensdag 17 oktober nodigen de gidsen van het natuurmuseum u uit voor een wandeling door het Nationaal Park.
Volop herfstkleuren en krachtige geuren. De weidse panorama’s en de verhalen maken van de tocht een onvergetelijke ervaring.
 

Deelname kost € 9,50 en dat is inclusief een bezoek aan Natuurdiorama Holterberg.
Onderweg koffie met een Holtense lekkernij!
We starten om 11.00 uur. (Reserveren).


Tentoonstelling Animalkillers
Tot eind december is er in Natuurdiorama Holterberg de superspannende tentoonstelling “Animal Killers”. Vechten of vluchten, eten of gegeten worden; overleven in de natuur is geen eenvoudige zaak.
Lees meer>>Ontbijten in de natuur
Vroeg in de ochtend, de zon komt langzaam op. Vogels beginnen te fluiten. Het bos wordt wakker. Geen mooier moment om de natuur te beleven.
IVN neemt je bij zonsopgang mee voor een activiteit en ontbijtje midden in de natuur. Zo zie je op een unieke manier de natuur ontwaken, samen met je kinderen, partner, vriend of vriendin. Op 19 oktober organiseert het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid IVN een Natuurontbijt op het uitzichtpunt op de Noetselerbergweg. Lees meer>>>


Nacht van de Nacht
Op zaterdag 27 oktober wordt de jaarlijkse Nacht van de Nacht georganiseerd. Het is een evenement waarmee de schoonheid van de nacht benadrukt wordt. Nederland kent maar weinig 'echt' donkere plekken. Dat betekent dat er op veel plekken 's nachts nog elektriciteit wordt gebruikt. Voor straatverlichting bijvoorbeeld.

Natuurdiorama Holterberg: het Mistery van de nacht
De gidsen en verhalen vertellers nemen u mee over de paden van de nachtelijke Holterberg naar de heidevelden.
U wordt de weg gewezen langs de sterrenhemel waar Cassiopeia en de Dolfijn schitteren. Onderweg zal de heks van het Nuemdal Old Minneke mogelijk haar verleidelijke zang laten horen verhalen, sterren, pittig drankje, wandelen in het donker.
Deze activiteit is tevens geschikt voor kinderen. Aanmelden gewenst>>
Kosten: € € 7,50


Wandelen met Volle Maan
In de gemeente Hellendoorn organiseert het IVN samen met Staatsbosbeheer, de Sterrenwacht en het Nationaal Park een aantal activiteiten.
Het evenement staat in het teken van de volle maan. De activiteiten starten om 18.45 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur.
Lees meer>>>


 

Jaarlijkse herdenking oorlogsmonument
Bij het Stevensmonument aan de Haarlerweg in Holten is vrijdag 12 oktober de jaarlijkse herdenking gehouden.
Naast familieleden en betrokkenen uit de naaste omgeving was ook loco-burgemeester Stegeman van Rijssen-Holten deze ochtend bij de herdenking aanwezig.

Het monument is geplaatst op de plek waar Marinus Stevens op 14 oktober 1944 het leven liet tijdens een razzia.
De Bosschool in Espelo heeft het monument geadopteerd. De leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 hebben tijdens de herdenkingsplechtigheid bloemen bij het monument gelegd en een gedicht voorgedragen. Lees meer over deze bijzondere locatie>>


Cursus gastheerschap voor vrijwillige medewerkers

23 enthousiaste vrijwilligers volgen op het moment de 'minicursus gastheerschap'. Het gaat om 'eerstelijns vrijwilligers' die rechtstreeks contact hebben met het publiek. Na twee avonden en een workshop didactiek op zaterdag vertellen ook zij het verhaal van de natuur, cultuurhistorie van het nationaal park.