75 jaar Natuurdiorama Holterberg

75 jaar springlevend!
7 juli feestelijke dag>>>

Museum en steunpunt
In Natuurdiorama Holterberg is naast het museum ook een informatiecentrum voor het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug gevestigd. Tezamen vormen zij het steunpunt voor het nationaal park aan de zuidzijde van het gebied.

De Holterberg met zijn natuurmuseum is een begrip: genieten van de natuur, de stilte, de weidse vergezichten en de dierenwereld. Vijfenzeventig jaar geleden werd   Natuurdiorama Holterberg gebouwd en daarom is het dit jaar feest daar op de Holterberg. Een speciale zaal van het museum is ingericht als Wall of Fame. De rijke geschiedenis van het natuurmuseum is er in al haar facetten te bewonderen. Door de jaren heen zijn er tal van uitbreidingen geweest, op een plattegrond kan een zaal aangetoetst worden waarna de geschiedenis van deze zaal verschijnt. 

In 1938 stichtte Piet Bos het natuurhistorisch museum. Dat was in die tijd een gok, want de plaats die hij daarvoor uitkoos werd niet bepaald druk bezocht. Hoogstens de Holtenaar die zijn wandeling maakte op zondagmiddag kwam op deze plek. Toch had hij, na later bleek, het juiste inzicht gehad. De tijd dat de Holterberg druk bezocht zou worden kwam inderdaad. Toen Piet Bos overleed nam zoon Kees op 23-jarige leeftijd het museum over en bouwde het uit tot een groot succes, na Kees’ dood zette een stichting hun levenswerk voort.

Inmiddels is Natuurdiorama Holterberg uitgegroeid tot één van de toonaangevende natuurmusea van ons land. Naast de collectie Europese vogels en zoogdieren zijn de diorama’s vermaard. De dieren worden geëxposeerd in hun natuurlijke omgeving. In het museum is binnen te zien, wat buiten aan de aandacht ontsnapt is.
Voor de kids zijn er tal van speelse activiteiten zoals speurtochten kris-kras door het museum en buiten in het Bos van Daantje Das. Altijd zijn er knutselactiviteiten en in de schoolvakanties steeds wat extra’s. Het natuurmuseum is bij uitstek geschikt voor kinderfeestjes, groepen en ieder die ook maar iets met de natuur of kunst heeft. 
Jong en oud worden meegesleept in het avontuur van de natuur.

Het natuurmuseum op de Holterberg verzorgt ook excursies in het natuurgebied. Deskundige gidsen nemen u mee naar de mooiste plekjes van de Holterberg. Rond het museum zijn een aantal horeca gelegenheden, een bezoek aan de Canadese begraafplaats mag zeker niet ontbreken bij een bezoek aan de Holterberg.
Het jaar door zijn er allerlei activiteiten. Voor de meest actuele informatie kunt u terecht op onze site www.museumholterberg.nl.

Graag tot ziens op de Holterberg!
Het museum is ook uitvalsbasis voor fietsroutes, wandelroutes en organiseert diverse activiteiten. Kijk voor het aanbod voor scholen onder het kopje onderwijs.  

Spelen en leren tegelijk in het Bos van Daantje Das.

 

Neem een kijkje in Natuurdiorama Holterberg:

 

Adres:
Natuurdiorama Holterberg
Holterbergweg 12
7451JL Holten
T 0548 361979
F 0548 367638
I  website Natuurdiorama Holterberg
E Info@museumholterberg.nl
 Openingstijden Van 1 april tot 1 november
Dagelijks van 10.00 - 17.00 uur zondags van 11.00 - 17.00 uur
Van 1 november tot 1 april: Woensdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 uur
Tijdens de schoolvakanties alle dagen open Gesloten: op 25 december, 31 december en 1 januari