Nieuwsbrief december 2013

  • Posted on: 7 November 2013
  • By: shr

Deze nieuwsbrief is ook te lezen op onze website>>>

Baltsende korhaan. Foto: Myotis flora en fauna
 

Schaapskudde
Het nieuwtje van de afgelopen periode: Op de Sallandse Heuvelrug graast tot 31 maart weer een schaapskudde met herder André. De kudde van ongeveer 350 Drentse Heideschapen is gehuisvest in schaapskooi Twilhaar. Ze zal gebruik maken van de omliggende grasvelden en dagelijks naar de heide trekken om daar te grazen.
Lees meer>>>

Uilendag bij Natuurdiorama Holterberg
Zondag 15 december staat Natuurdiorama Holterberg in het teken van uilen. Kinderen kunnen braakballen pluizen en een natuurgids vertelt. Deuitgeplozen botjes kunnen geprojecteerd worden op een groot scherm. Naafloop krijgen de kinderen het uitgeplozen materiaal mee. Lees meer>>>
Midwinterhoornblazars op de Sprengenberg
Natuurmonumenten heeft de Haarlese Midwinterhoorngroep uitgenodigd om op 15 december het blaasseizoen te komen openen op de Sprengenberg. Traditioneel mag er op de midwinterhoorn worden geblazen vanaf de eerste zondag van de Advent tot en met 6 januari, het feest van Driekoningen.
Lees meer>>>
Gedeputeerde Staten wil nieuwe koers Nationale Parken
Gedeputeerde Staten van Overijssel zijn van mening dat de Overijsselse Nationale Parken Weerribben-Wieden en De Sallandse Heuvelrug zich meer dan de huidige parken zullen moeten focussen op toerisme, recreatie en ondernemerschap.
Lees meer>>>
Kerstvakantie Natuurdiorama Holterberg
Iedere dag bijzonder en op 30 december: Vogelvoederstammetjes maken! Wat voor weer het ook is, binnen bij natuurdiorama Holterberg is het altijd goed. Kom de kunst van natuurfotograaf Han Bouwmeester bewonderen en maak daarna in het museum uw eigen reportage. Een aantal diorama’s heeft een facelift ondergaan.
Lees meer>>>
Die nieuwe digitale wandelroutes voor uw smartphone
Drie prachtige wandelingen over de Sallandse Heuvelrug. Over heide, glooiende heuvels en kronkelende paadjes. Door bos en langs riviertjes. Onderweg vogelgezang en sappige bosbessen voor op de hand. Al wandelend komt u van alles te weten over de natuur om u heen.
- Purper, paars en violet, 11,7 km vanuit Nijverdal
- Bomen, bos en bitterbal, 5,9 km vanuit Holten
- Met liefde gemaakt, 13,8 km vanuit Haarle

De routes aanschaffen gaat heel gemakkelijk via Abellife.
Lees meer>>> 

 

Verdwijnen korhoen lijkt onafwendbaar
De kwaliteit van het leefgebied van het korhoen op de Sallandse Heuvelrug staat zwaar onder druk. Dat blijkt uit onderzoek naar de achteruitgang van het korhoen, icoon van het Nederlandse boerenland. Genetische verarming en de slechte kwaliteit van het leefgebied maken dat de soort niet of nauwelijks van de ondergang gered kan worden. 
Alle feiten op een rijtje>>>