Gebleste bomen op de Holterberg

Staatsbosbeheer voert komende winter de gebruikelijke houtoogst uit op de Sallandse Heuvelrug. De bomen die geoogst gaan worden, zijn zorgvuldig geselecteerd en geblest.

Wat merkt u ervan?
Houtoogst is een onderdeel van het bosbeheer. . In deze omgeving treft u gebleste bomen met een oranje, rode of blauwe markering.
De bomen met een blauwe markering blijven staan. Deze bomen herbergen een roofvogelnest, er zit een mierenhoop onder of zijn een markante verschijning in de omgeving.
De rode of oranje gemarkeerde bomen worden geoogst.

Dunnen en verjongen
Houtoogst vindt plaats bij dunning en verjonging. Een deel van het bos wordt gedund: er worden bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven. Bij verjonging worden grotere open plekken gemaakt. Daar hebben de bomen geen lengte- en diktegroei meer en is het dus tijd om op deze plekken de groei van nieuwe bomen te stimuleren. Door regelmatig te dunnen en verjongen ontstaat een bos met verschillende leeftijden waar toekomstige generaties weer kwaliteitshout uit kunnen oogsten. Bos blijft bos.

Hernieuwbare grondstof
Staatsbosbeheer vindt het belangrijk om naast natuur en recreatie hout als hernieuwbare grondstof te produceren. Door tijdig te verjongen is er een duurzame houtproductie. En er ontstaat een bos met verschillende leeftijden, dat voor mens, plant en dier aantrekkelijk is.

Meer informatie: Voor meer informatie kunt u bellen met het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug T (0548) 61 27 11. Kijk voor meer informatie over duurzaam bosbeheer en houtoogst op www.staatsbosbeheer.nl