Haarle in oorlogstijd

 ...gezien door de ogen van een puber....

Dat is de titel van een boek dat in Haarle is gepresenteerd op vrijdag 29 november.

Jan Rodijk (83) woonde in 1940 aan de westzijde van Haarle. Hij was een boodschappenjongen voor zijn ouders en de buren. Dat bracht hem regelmatig naar Raalte, Hellendoorn en Nijverdal.
Fietsend over de Paltheweg in het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug kwam hij langs het werkkamp ‘Twilhaar’ waar de laatste tijd veel aandacht voor is; de contouren van de barakken zijn zichtbaar gemaakt in het landschap.

 In de oorlogsjaren heeft Rodijk veel zien gebeuren dat grote indruk op hem maakte. Hij maakte dagelijks kleine notities die hij jaren daarna wat verder uitwerkte. Mensen die Rodijk ontmoeten moeten daar de tijd voor nemen, vooral als hij over de oorlog begint te praten.
Stichting Marke Haarle die zich bezig houdt met de geschiedenis van Haarle, kreeg de materialen van Jan in te zien en besliste er een boekwerkje van te maken. Hennie Bouwhuis werd de schrijver van het boekje,daarbij geassisteerd door Jan Fikken die o.a. de layout verzorgde.
Jan Rodijk wilde na de oorlog een monument oprichten voor verzetsman Gerrit Piksen. Rodijk had gezien hoe deze werd mishandeld na een razzia. Aansluitend werd Piksen gedood in een bosje nabij Haarle. In het boekje staat beschreven dat het nog tot 1998 duurde eer een gedenksteen werd opgericht voor Piksen en de andere slachtoffers van de razzia in Salland, Stevens en Bachrach.
Velen weten inmiddels dat de gedenksteen en een nagebouwde schuilhut te bezichtigen zijn in de buurtschap Helhuizen in het Nationaal Park.

Het boekwerk telt 63 bladzijden met 50 foto’s.
ISBN: 978-90-9027935-0
Een uitgave van Stichting Marke Haarle
Te koop bij Spar Slettenhaar en Spijkerman in Haarle en de boekhandels Bruna (Raalte) en Westerhof (Nijverdal).
Prijs: € 10 (exclusief  € 2.50 verzendkosten)
Bestellen kan ook bij Stichting Marke Haarle : info@stichtingmarkehaarle.nl