IVN Hellendoorn-Nijverdal bestaat 40 jaar

Dit jaar viert IVN Hellendoorn-Nijverdal feest! Ze bestaan namelijk 40 jaar en dat mag niet onopgemerkt voorbij gaan. Op tweede paasdag openen zij het jubileumjaar met een leuke Kijk-, Speel- en Doedag voor jong en oud. Actief IVN-lid Carin Brinker vertelt wat er dit jaar allemaal te doen is. 

Een klein groepje enthousiastelingen richtte in 1974 IVN Hellendoorn-Nijverdal op. Zij bekommerden zich om de kwetsbare natuur en wilden de inwoners hierbij betrekken door rondleidingen in de natuur te geven. Zij waren in die tijd de eersten uit de regio. “Tegenwoordig geven meer organisaties rondleidingen, maar wij doen dat in breder verband en in de hele gemeente: van de Sallandse Heuvelrug tot voorbij de oevers van de meanderende Regge”, vertelt actief IVN-lid Carin Brinker, “We willen iedereen graag laten zien waarom onze gemeente de mooiste plek is om te wonen en te vertoeven.”

Voor elk wat wils
In 40 jaar tijd heeft IVN Hellendoorn-Nijverdal veel activiteiten ontwikkeld. Alle activiteiten zijn er op gericht om de deelnemers bewust te maken van de natuur en er zoveel mogelijk van te laten genieten. “De natuur ligt vaak letterlijk op straat, maar je moet er wel oog voor hebben. Dat kun je bij onze IVN ontdekken!”  IVN Hellendoorn-Nijverdal heeft 13 werkgroepen met elk hun eigen aandachtsgebied, zoals bijvoorbeeld fotografie, geologie, groen voor ouderen, jeugd, natuurbeheer, paddenstoelen en reptielen. Zo is er voor iedereen met hart voor de natuur wel een werkgroep waar hij of zij zich thuis voelt. “We kunnen voor al de werkgroepen nog mensen gebruiken die het leuk vinden om af en toe de handen uit de mouwen te steken. Je voelt je al snel thuis bij onze gezellige vereniging”, aldus Carin.

Jubileumactiviteiten
In dit jubileumjaar organiseert IVN Hellendoorn-Nijverdal verschillende leuke activiteiten voor jong en oud. De aftrap is op 2e paasdag met een Natuur Kijk-, Speel- en Doedag voor jong en oud bij het Buitencentrum de Sallandse Heuvelrug. Alle werkgroepen laten hun activiteiten zien en er is van alles te doen. Wat denk je van fossielen zoeken? Brandnetelsoep maken? Ook CNME, Staatsbosbeheer, de Sterrenwacht en andere groene organisaties doen mee. “We willen iedereen een leuke middag boordevol natuurbeleving bezorgen. En natuurlijk omlijsten wij het geheel muzikaal, want het is feest!”
Daarnaast heeft IVN Hellendoorn-Nijverdal een fotowedstrijd uitgeschreven met het thema Natuurschoon. Iedereen met een mooie foto van natuur in de gemeente kan meedoen. In september sluit de vereniging het jubileumjaar af met een grootse feestavond voor al haar leden.

Wil je meer informatie over de jubileumactiviteiten? Neem dan contact op met de jubileumcommissie Anny Alferink of Ton Kappert (054 86 10 237) of neem een kijkje op http://www.ivn.nl/afdeling/hellendoorn-nijverdal

Bron: Alma Streefkerk, Natuur en Milieu Overijssel