De schaapskudde gaat op pad

Op kraamvisite bij de wollige dames van Twilhaar

De schaapskudde van André Kuhn, tijdelijke schaapherder op de Sallandse Heuvelrug, is flink uitgebreid de laatste weken. Heel veel lammetjes hebben het levenslicht gezien en staan te trappelen om op pad te gaan.

Dinsdag 17 en 24 februari en zondag 22 februari en 1 maart kunt u getuige zijn van de eerste voettochten van de nieuwe kudde naar de heide. Rond 10 uur vertrekt de schaapskudde vanaf de schaapskooi Twilhaar. De exacte tijd dat de kudde vertrekt is moeilijk te zeggen, de dieren bepalen het ritme van de schaapherder. Als u wilt kunt u een stukje meewandelen met de schapen en de eerste stappen van de schapen op de heide volgen. Tip: trek stevige schoenen aan en neem uw fototoestel mee. Honden mogen niet mee, zodat de honden van de schaapherder ongestoord hun werk kunnen doen. De kudde is de hele dag op de heide u kunt op elk gewenst moment weer uw eigen weg terug zoeken.

De schaapskooi Twilhaar is goed per fiets en te voet bereikbaar. Bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281, 7441 GS te Nijverdal is voldoende parkeerruimte voor auto’s, vanaf het buitencentrum is het ongeveer 1,5 km lopen. Bij de schaapskooi wordt u getrakteerd op koffie, thee of warme chocolademelk. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

De schapen eten op de heide van de grassen en de struiken. De uitwerpselen van de schapen trekken insecten aan die op hun beurt weer gegeten worden door de vogels. Zo zorgen de schapen ook voor een grotere variatie van het dieren- en plantenleven op de heide. Zonder de schapen en ander actief beheer van de heide zouden de heidevelden geleidelijk aan spontaan veranderen in bos. Naast het nut van de kudde is het ook een prachtig gezicht om al die witte wollige dames en hun kroost over de heide te zien lopen met de herder en zijn honden.

Staatsbosbeheer buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal. Telefoon (0548) 61 27 11

Openingstijden in winterperiode november t/m maart: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur. In de schoolvakanties dagelijks geopend. Toegang gratis.