Afslag gemist?
De Borkeld
3 min
7646 x gelezen

Afslag gemist? Dat is niet erg! Het brengt je op nieuwe plekken, waar je nog niet eerder aan dacht. Waar het minder druk is en waar ook genoeg te ontdekken valt. Zoals: De Borkeld. Een prachtig natuurgebied tussen Markelo, Rijssen en Holten.

Grootse, glooiende heidevelden afgewisseld met jong bos en graslanden. Tussen de akkers door vind je uitbundige bloemenvelden, af en toe een leemkuil en zelfs een stukje hoogveen. Na elke bocht wacht weer een mooi onderhouden boerderij, een beekje of een kapelletje. Romantische heggen en houtwallen slingeren door het landschap. Ze dienen niet alleen als afscheiding maar ook als beschutting voor egels en vogels. Een nuchtere tukker - je bevindt je officieel in Twente - zou al dat moois misschien afdoen met de term ‘coulisselandschap’. Maar daarmee doe je dit imponerende landschap veel te kort.

Heide en hoogveen

Wandelend over de toch al indrukwekkende heide kom je nogal wat grafheuvels tegen. Daarin begroeven vroegere bewoners hun doden al dan niet voorzien van nuttige geschenken. De heuvels zijn verantwoordelijk voor de lieflijke glooiingen in het landschap maar de Friezenberg maakt echt het verschil. Die stijgt maar liefst 40 meter uit boven NAP, terwijl het Elsenerveen met zijn 13 meter boven NAP, het laagste punt vormt. Wees niet bang voor natte voeten. Een prachtig 180 meter lang vlonderpad leidt je door het zompige hoogveen.

Hoogveen?

Hoe zat het ook alweer? Veengrond bestaat uit restjes dode planten die niet verteerd zijn omdat ze onder water staan en er geen lucht bij kan. Op die dode laag groeit weer een nieuwe laag planten. Die sterft ook weer af. Zo ontstaat veengrond. Laagje voor laagje. Je herkent het, anders dan klei of zand, aan het meeveren. Alsof je over een matras loopt. Laagveen is ontstaan in grondwater en dus onder het grondwaterniveau. Hoogveen juist daarboven omdat regenwater op die plekken niet kon wegzakken

Steentijd

Jagers en verzamelaars vonden in en rond De Borkeld alles wat ze nodig hadden: jachtgebieden, bossen met brandhout en beekjes met helder drinkwater. Dat is inmiddels zo’n 13.000 jaar geleden. Nog steeds vinden we regelmatig stenen bijlen, huidenschrapers en andere stenen werktuigen uit die tijd. In 2009 is zelfs een boerendorpje uit de late steentijd gevonden. Bij het weghalen van de zwarte grond werden de contouren zichtbaar: een van de oudste en gaafste teruggevonden boerennederzettingen van Nederland.

Beethoven

Je hebt trekvogels, gastvogels en broedvogels. En juist die laatsten verblijven graag in het halfopen landschap van De Borkeld. Met een beetje geluk spot je onder andere de sperwer, kievit of bosuil. Kom je uit het westen van Nederland? Luister dan eens of je de geelgors hoort. Dat inderdaad gele, vogeltje heeft nogal voorkeur voor het oosten van ons land. Zijn zang ‘dzi-dzi-dzi-dzèèèè’ herken je vast. Het inspireerde Beethoven bij het componeren van zijn bekende 5e sonate: Ta-da-da-daaam…

Plan je dag

Parkeren
Parkeren kan aan de Borkeldweg 17 in Markelo. Daar vind je ook een dagrecreatieterrein - je camperbusje of tent kan dus mee. Bij informatieboerderij `n Witten van Staatsbosbeheer hebben ze inspirerende tips over de omgeving. Check vooraf de openingstijden.

Routes

Wandelen
Vanaf de parkeerplaats starten vijf verschillende wandelroutes waarvan er een rolstoeltoegankelijk (1,3 km) is. De anderen variëren tussen de 5 en 11 kilometer. Op het informatiebord vind je alle informatie.

Fietsen
Vanaf de parkeerplaats kun je ook je eigen fietsroute plannen, neem in dat geval fietsknooppunt 9 (die ligt op de p-plaats) als uitgangspunt. Wil je de 56 kilometer lange fietsroute ‘Smaak en Vermaak Markelo’ fietsen, start dan vanaf Pension en Engels Theehuis de Hoestinkhof, Stationsweg 22a in Markelo.

Paardrijden
In de omliggende bossen zijn ook gemarkeerde ruiterroutes uitgezet.

Koffie & lunch

De Poppe is dichtbij. De ‘Tosti 2.0’ is een goede start. Aan het einde van de dag wacht een heerlijk borrelgarnituur. Op maandag gesloten.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip