De Borkeld

Natuurgebied de Borkeld (Markelo) is ca. 600 hectare groot en bestaat uit jong bos, grote heidevelden, leemkuilen, akkers, graslanden en zelfs een stukje hoogveen.

Het bos is tussen 1930 en 1950 aangeplant. Hier ligt ook het grootste jeneverbesstruweel van Nederland. Het terrein is glooiend; de hoogste top van de Friezenberg ligt op 40 meter, het laagste punt op 13 meter boven de zeespiegel. De Borkeld is ook een archeologisch reservaat. 13.000 jaar geleden waren hier al jagers/ verzamelaars actief. De bewijzen zijn door hen achtergelaten in de vorm van stenen bijlen, huidenschrapers en andere stenen werktuigen. De prehistorische grafheuvels en nederzettingsplaatsen die zijn gevonden zijn tussen de 6.000 en 4.000 jaar oud.

Wandelen, fietsen en paardrijden zijn mooie manieren om de Borkeld te beleven. De Borkeldwandeling van 5 kilometer is blauw gemarkeerd en voert door bos langs heide. Halverwege heeft u een schitterend uitzicht over het Elsenerveen. De Friezenbergwandeling van 3.5 kilometer is gemarkeerd en loopt langs zowel het hoogste als het laagste punt van het gebied op de Friezenberg en het Elsenerveen.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip