Mensen met karakter
Rosalie Zijderveld | Junior Ranger
4 min
361 x gelezen

“Ronddwalen op de Sallandse Heuvelrug vind ik heel rustgevend; ik kom dan helemaal tot mijzelf. Het is zo’n mooi gebied. En het leukste is dat ik tijdens zo’n wandeling mijn eigen werk, dat ik verzet met de andere rangers, als wandelaar weer terug zie. Dan denk ik: ‘wow, dat ziet er mooi uit!’."

De 20 jarig Rosalie Zijderveld is junior ranger bij Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Hier kan zij met haar fascinatie en liefde voor groen en natuur helemaal tot rust komen. Als junior ranger verzet zij bergen werk aan onderhoud aan de natuur en zo leert ze veel over de planten en dieren die hier leven. Alleen, samen met haar vriend of soms met andere rangers wandelt ze graag in het park, genieten! Rosalie: “Ronddwalen op de Sallandse Heuvelrug vind ik heel rustgevend; ik kom dan helemaal tot mijzelf. Het is zo’n mooi gebied. En het leukste is dat ik tijdens zo’n wandeling mijn eigen werk, dat ik verzet met de andere rangers, als wandelaar weer terug zie. Dan denk ik: ‘wow, dat ziet er mooi uit!’. Een tijdje terug ging ik er foto’s maken, nog tegen de schemering aan, toen liep er een groepje reeën, fantastisch. De rust die je ervaart in het park zoek ik op, dat vind ik fijn.

Dat ik bij de junior rangers ben gegaan komt natuurlijk door mijn interesse voor natuur, maar eigenlijk wist ik niet precies wat natuur in hield. En ik was er wel benieuwd naar. Sindsdien ben ik nooit meer weg gegaan en is de liefde voor de natuur heel groot. Over een jaar kan ik begeleider worden, dat lijkt mij leuk. Je bouwt niet alleen een band op met de natuur, maar ook met de mensen in de groep. Je krijgt er vrienden bij en hebt direct een warme ontvangst van mensen in dezelfde leeftijd.

Rosalie denkt dat het park veel te bieden heeft voor jong en oud: “Het is voor iedereen toegankelijk en kan iedereen een fijn gevoel geven. Het speelbos is bijzonder; daar heb je onnatuurlijke dingen, zoals de schommels, maar die zorgen er wel voor dat je op een leuke manier het bos kunt ervaren en beleven. Dat maakt het voor sommigen net wat aantrekkelijker.

Variatie
Als kind kwam Rosalie al in het speelbos en het is nu een van haar favorieten in het park: “Nu is dat een stukje van het park waar ik voor op kom en onderhoud doe. Je komt er altijd terug. Misschien ervaar je het op een gegeven moment op een andere manier, maar het blijft mooi.” Er is ook een heel mooi open plekje aan de bosrand. Je ziet er van alles: achter je het bos en voor je de heide. Dus verschillende dingen op één plek en de overgang daarvan.

Fotoshoot
Hoe jong Rosalie ook nog is, vrolijke herinneringen heeft zij ook al: “Ik had daar een keer een fotoshoot net voordat de zon onderging. Gewoon voor de leuk, maar dat voelde goed. Ik heb er ook een keer rondgelopen met mijn vriend toen het heel hard regende! En toch was dat leuk. We lagen in een deuk omdat we zo doorweekt waren en daardoor hadden we heel veel lol. Dus ondanks het weer hadden we een leuke tijd met elkaar. Je hebt geen zon nodig om het leuk te hebben.

Rosalie’s hoopt dat ook volgende generaties goed zorgen voor de natuur: ”Het is zo mooi en het lijkt zo normaal, maar dat is het niet, we kunnen er niet zonder. De Sallandse Heuvelrug is een mooi park en het is prachtig hoe de natuur werkt. Het is wel belangrijk dat er goed voor gezorgd wordt en onderhouden. En verder moet je er gewoon van genieten!”. Haar droom is dat nog meer mensen van de natuur gaan genieten zoals zij en haar collega rangers dat doen en zich bewust worden van hoe mooi de natuur is: “Dat alle mensen er vrolijk van worden, daar wordt je zelf ook weer vrolijk van! Hopelijk blijven de Junior Rangers bestaan en groeien ze nog, zodat we met zijn allen het park kunnen blijven onderhouden. Zo blijft het mooi en wordt het misschien zelfs nog mooier. Dat je ziet dat er goed voor gezorgd wordt. Ik hoop dat nog meer mensen zich betrokken gaan voelen met het park. Wie geniet nou niet van deze mooie grond?

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip