Routes

Wandel- fiets- en ruiterroutes

In het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug kunt u heerlijk wandelen, fietsen, moutainbiken en paardrijden. Bij de verschillende horecagelegeheden staat uw drankje klaar. Ook de Sallandse keuken is goed vertegenwoordigd! Heeft u wat langer tijd? Geniet van de gastvrijheid van de hotels, pesions, bed&breakast en campings in de directe omgeving.... 

Wandelen
NS wandelroute van Nijverdal naar Holten

Speelbosroute
Navigatie Challenge
Geologisch leerpad
Dierenvriendjespad
Bekijk de bundel met drie wandelingen (€ 1,79) over de Sallandse Heuvelrug>>> 
D
eze routes zijn ook te koop via het boekje Natuurlijk Wandelen. Het boekje is te koop zijn de informatiecentra en VVV's rond de Sallandse Heuvelrug.

Fietsen

ATB-routes
Fietsroute 'Langs de Flanken' IVN Hellendoorn-Nijverdal.
Fietsroute Sallandse Heuvelrug
Staatsbosbeheer (30km) (pdf)
Plan uw eigen route in Salland via het fietsknooppuntennetwerk

Wandelen

De wandelpaden maken onderdeel uit van het wandelnetwerk Twente. De fietspaden zijn opgenomen in het fietsknooppunten netwerk. U wandelt of fietst van infopunt naar infopunt. Verdwalen is er niet bij....  

Smaakfietsroute Sallandse Heuvelrug.
De smaakfietsroute Sallandse Heuvelrug laat je o.a. kennismaken met de gastheren van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. De gastheren van het nationaal park hebben een cursus gevolgd waarmee de recreatieondernemers en hun medewerkers beter toegerust zijn om hun gasten van meer informatie over het nationaal park te voorzien. De route leidt langs een groot aantal gastheren van het nationaal park. Daarnaast kun je tijdens de tocht zelf je forellen vangen of ze kant-en-klaar gerookt kopen, bij Natuurdiorama Holterberg kun je het nieuwe Holterbergdiorama bekijken, paardenmelk proeven bij de paardenmelkerij, heerlijke broodmixen kopen bij korenmolen de Hoop waar het graan tot meel wordt gemalen of op het terras van Landgoed Schuilenburg genieten van het 1speciale streekbier “Helders Goud”. De route kost €1,50 en is verkrijbaar bij de VVV's en de informatiecentra.

Parkeren met vergunning

Bent u minder goed te been en in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart én wilt u genieten van het uitzicht over de uitgestrekte heide, dan kunt u uw auto parkeren op de parkeerplaats bij het steunpunt Noetselerberg. Hier bevindt zich een gehandicaptenparkeerplaats (denk er aan om uw parkeervergunning duidelijk zichtbaar achter het raam te bevestigen!). Ook voor 65+'ers bestaat de mogelijkheid hier te parkeren. Hiervoor heeft u wel een vergunning nodig. Er zijn twee soorten vergunningen, namelijk een dagvergunning en een jaarvergunning. Klik hier voor meer informatie over deze vergunningen en hoe u ze kunt verkrijgen.

Ruiterroutes

De Sallandse Heuvelrug is door de afwisseling van bossen en uitgestrekte heidevelden in een glooiend landschap zeer geliefd bij ruiters, amazones en aanspanningen. Er zijn dan ook meerdere routes aangelegd, die ruiters in de gelegenheid stellen een tocht door het nationaal park te maken. Eén van de startpunten is op het dagrecreatieterrein, gelegen op de hoek van de Raalterweg en de Koordesweg in Holten. Dit terrein is voor een deel speciaal ingericht om te parkeren met een trailer en om uw paard uit te stallen in een daarvoor gemaakte paddock. Een grondwaterbron zorgt voor vers water.
Andere startpunten zijn te vinden bij Haarle en Nijverdal. Daarnaast blijft er voor zowel ruiters als menners de gelegenheid om de openbare (zand) wegen in het gebied te gebruiken. Via deze openbare wegen kunnen de routes onderling met elkaar worden verbonden.
Door het landelijke gebied, door de bossen en over de heidevelden van de Sallandse Heuvelrug kunt u vanaf de rug van uw paard genieten van een prachtige rit.

Download de folder

Wandelen met de hond

Uw hond is van harte welkom op de Sallandse Heuvelrug. Maar hij of zij moet wel aan de lijn. Wel zij er twee zogenaamde losloopgebieden in het gebied waar honden wel los mogen maar wel onder appél. Op het kaartje staat aangegeven waar deze losloopgebieden zich bevinden.