Cultuurhistorische verhalen
Sterrenwacht Hellendoorn

Beleef de Sterrenwacht Hellendoorn
De sterrenwacht is gehuisvest in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer. De locatie, gelegen aan de rand van een prachtig groot natuurgebied, is ronduit uniek te noemen. Er is relatief nog weinig lichtvervuiling: er kunnen bij een heldere avond wel 1.500 a 2.000 sterren met het blote oog worden waargenomen.

De koepel beschikt over een modern instrumentarium. Een tweetal telescopen, de zonnetelescoop en een radiotelescoop, vormen de belangrijkste instrumenten. Een op het zuiden gericht observatieplatform, Sky-Walk genaamd, is de plek waar bezoekers de sterrenhemel met het blote oog of met een verrekijker kunnen waarnemen. Ook overdag valt er veel te beleven, het uitzicht is ronduit prachtig.

Bij een sterrenwacht kan een Planetarium natuurlijk niet ontbreken. Op de eerste etage van de toren, kan de bezoeker – ook als het bewolkt is – genieten van een heldere sterrenhemel.

Vrijdagavond Sterrenkijken
Aanvang: 20.00 uur
Deur open: 19.30 uur
De avond wordt begonnen met een korte lezing over een astronomisch onderwerp, gevolgd door een presentatie in het Planetarium. Daarna volgt een rondleiding door de Sterrenwacht. Er wordt uitleg gegeven over het instrumentarium. Wanneer het helder is kan vanaf de Sky-walk met grote verrekijkers, of vanuit de koepel met de telescopen, naar de sterren worden gekeken.

Sterrencolleges
Aanvang: 20.00 uur
Deur open: 19.30 uur
Een aantal malen per jaar worden er meer diepgaande sterrencolleges gegeven over een astronomisch onderwerp. Aansluitend is een bezoek aan de sterrenwacht mogelijk. De data voor Sterrencolleges worden, evenals het onderwerp voor de lezing, aangegeven in de agenda.

Zaterdagmiddag openstelling
Er is een sessie van 14.30-15.30 uur. Het programma bestaat uit een presentatie in het planetarium en een bezoek aan de koepel met de telescopen. Observatie van de zon met de Zonnetelescoop bij helder weer.

Mogelijkheid voor groepsafspraken
Het is mogelijk de sterrenwacht voor u zelf te reserveren, dit is vooral voor groepen interessant.
Het grote voordeel is dat en er geen andere bezoekers zijn, dus de sterrenwacht exclusief voor uw groep beschikbaar is. Bovendien kan het programma zoveel mogelijk in overleg met u “op maat” worden samengesteld. Afhankelijk van de groepsgrootte is een reservering zelfs voordeliger dan de reguliere entreeprijs.

reserveringen@sterrenwachthellendoorn.nl

Tarieven
Voor de verschillende tarieven kijk op de website

Planetenpad
'Loop dan maar naar de maan’! Dat klinkt natuurlijk gek, maar in Nijverdal kun je figuurlijk langs de maan naar allerlei planeten lopen. Je wandelt vanaf de Sterrenwacht, gevestigd in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, langs het moderne en uitdagende Planetenpad, waar je planeten, kometen en sterrennevels passeert. Het Planetenpad eindigt in het centrum van het Nijverdal met leuke winkels, gezellige terrasjes, theater en bioscoop. Kijk hier voor meer informatie.

De gegevens op deze pagina worden aangeboden door Tourist Info Hellendoorn-Nijverdal.
Contactinformatie

Sterrenwacht Hellendoorn
Grotestraat 281
7441 GS Nijverdal

voorzieningen
Type
  • Natuur
Toegankelijkheid
  • Bruikbaar toilet
  • Er is een trap aanwezig
NP Logo
Tip je vrienden
Tip