Hoor je dat?
Korhoenders op de Sallandse Heuvelrug. De enige plek in Nederland.
Bertine Kleinjan
Geschreven door Bertine Kleinjan
2 min
300 x gelezen

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is de enige plek in Nederland waar je ze nu nog kunt spotten. Dankzij de beschutte hellingen met uitgestrekte heidevelden. Dankzij het hoogveen en de rijke bessenvegetatie. Maar zelfs hier, gaat het niet vanzelf. Elk jaar worden er vanuit Zweden zo'n vijfentwintig dieren overgebracht naar de Sallandse Heuvelrug. Of dat werkt? Of ze het gaan redden? De tijd zal het leren

Uh… een korhoen?

Hier op de Sallandse Heuvelrug heeft iedereen het erover. Toch ben je geen uitzondering als je niet weet hoe een korhoen er uitziet. Ze zijn immers zeldzaam. Ooit was dat anders. Zo staat zijn Schotse soortgenoot al sinds 1896 symbool voor het whiskymerk Famous Grouse. En dansen ze in Zuid-Duitsland nog steeds de ‘Schuhplattler’. Een dans geïnspireerd op het paringsgedrag van korhoenders.

Boskip of buizerd?

Korhoenders zijn mooie vogels. ’s Avonds in een boom, lijken het wel overdreven grote buizerds. Ze behoren tot de fazant familie en worden ook wel boskippen genoemd. In het voorjaar begint het uitbundige paringsritueel. Dan verzamelen de korhanen met gespreide staartveren op vaste plaatsen en speuren ze met hoog opgerichte kop in het rond. Gefladder en gesis alom. Zwaar over de top. Maar super romantisch.

Rode lijst

Ondanks het imponerende paringsritueel gaat het – ook op de Sallandse Heuvelrug - niet goed met de korhoenpopulatie. Dat komt door de versnippering van heide en hoogveen. Door de verdroging van de grond en dankzij de verzuring zijn er steeds minder bloemen en dus insecten. De kuikens kunnen niet zonder. Hun ouders sterven vaak door rovers als de marter en de vos. Extra lastig is dat korhoenders niet geherintroduceerd kunnen worden. Als er in een gebied geen korhoenders meer zijn, is het uitzetten van korhoenders kansloos. Er moet nog een lokale populatie aanwezig zijn.

Diorama

Meer weten over het korhoen, hun biotoop en hun voortbestaan? In het diorama bovenop de berg vind je een bijna levensechte opstelling over deze bijzondere dieren. Medewerkers vertellen je er graag over.

Bertine Kleinjan
Bertine Kleinjan
Geschreven doorBertine Kleinjan

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal of op de Sallandse Heuvelrug.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip