De boswachter vertelt
Blog van boswachter Ine Nijveld: "Alles draait om stikstof".
Ine Nijveld
Geschreven door Ine Nijveld
2 min
277 x gelezen

Terwijl ik op mijn vrije dag met mijn dochter loop te winkelen gaat mijn werktelefoon. Ik zie dat het RTV Oost is, zoek een rustig hoekje tussen de damesschoenen en de handtassen, en neem op. ‘Of ik wil deelnemen aan het stikstofdebat, live in de studio, met een boer en een hoogleraar milieusysteemanalyse van de Universiteit Wageningen’.

Oef dat is me nogal wat. Alles draait om stikstof, of je nu werkt in de bouw, in de gezondheidszorg, als agrariër of natuurbeheerder. Het treft de hele samenleving. Professoren en wetenschappers zijn hier al jaren mee bezig. Wie ben ik om hierover in debat te gaan? Ik beloof erover na te denken.

Lariksbastkever

Als ik een dag later het veld in ga speelt de vraag nog door mijn hoofd. Ik loop te struinen door een bosperceel dat is aangetast door de lariksbastkever. Hier ligt veel schors op de grond en ik verwonder mij over het patroon dat dit beestje in de bast heeft gevreten. Het lijken wel hiërogliefen. De larve maakt eerst een gaatje in de buitenste schorslaag en vreet zich dan door een zachtere laag (Cambium). Hieronder maken de larven al etend een gangenstelsel, ze eten van het weefsel en scheiden het boormeel weer uit. Aan de structuur van het boormeel en het vraatbeeld is te zien welke keversoort het gemaakt heeft. Soms zijn het hele lange gangen, soms ook korte doodlopende gangetjes. Eigenlijk is het stuk schors met al die gangetjes een waar kunstwerk!!!

Het lijkt wel symbolisch voor ons mensen, voor onze zoektocht naar verbetering van ons leefmilieu. Soms slaan wij een nieuwe weg in en blijkt dit toch niet de juiste te zijn en gaan we terug. Soms slaan we een nieuwe weg in, een uitvinding, een verbetering die een goede weg blijkt en gaan we hiermee door. Nieuwe ontwikkelingen, inzichten, een nieuwe manier van omgaan met ons milieu, zodat de natuur zich kan herstellen.

De juiste weg

Ik bel terug naar RTV Oost, ik zal er zijn; niet om te oordelen, wel om mijn zorgen uit te spreken. Zorgen over de snelle teruggang van boomleeuwerik, de wulp en vele andere soorten als gevolg van een overdosis stikstof. Ik voel me een heel klein schakeltje in een enorm vraagstuk, maar wie weet draagt het bij tot het inslaan van de juiste weg.

De uitzending terugkijken kan hier.

Ine Nijveld
Ine Nijveld
Geschreven doorIne Nijveld

Ine Nijveld is een stoere boswachter met als werkgebied het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en De Borkeld. Zij neemt dagelijks de tijd voor de mooiste natuurplekjes in Twente.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip