Bergen vol natuur
10 tips voor een bezoek in de natuur zodat we er lang van kunnen blijven genieten.
2 min
646 x gelezen

Wanneer we een natuurgebied betreden, hebben we allemaal invloed op de natuurlijke omgeving, hoe klein deze ook is. Het is belangrijk om niet alleen voor onszelf te zorgen, maar ook voor de natuur om ons heen. De natuur nodigt je uit in haar huis, wees een goede gast!

10
Respect voor natuur en landschap

Bezoek je een natuurgebied? Dan ben je te gast in de natuur. Blijf op de paden, respecteer natuur en landschap en de toegangsregels om de schoonheid van de omgeving te behouden.

Bekijk het gebied op de kaart
9
Honden zijn welkom

Honden zijn van harte welkom in de natuur. Neem je je hond mee? Heb daar dan wel een beetje extra aandacht voor. Volg de regels op zoals honden aan de lijn of beperkte toegang. Honden kunnen andere diersoorten verstoren.

Bekijk de losloopgebieden
8
Rekening houden met anderen

Iedereen wil van het natuurgebied genieten. Geef ruimte aan andere bezoekers. Ben je te fiets? Anderen horen of zien je vaak niet aankomen. Pas je snelheid dan even aan.

Bekijk de fietsroutes
7
's nachts de natuur niet in

De nacht is voor dieren belangrijk om alleen te zijn. Niet alleen voor dieren maar ga voor je eigen veiligheid ook ‘s-nachts niet de natuur in en laat de dieren dan even met rust.

Bekijk wanneer de toeristenweg gesloten is
6
Vermijd overmatig geluid.

Geniet van de rust en stilte, dieren hebben rust nodig net als wij. Maak daarom niet zo veel lawaai zodat iedereen kan genieten van de rust en ruimte in de natuur.

5
Verzamel informatie over het gebied

Verzamel informatie van het natuurgebied om nóg meer van je activiteit en de bijzondere natuur en landschap te genieten. Met wat meer achtergrondinformatie zul je de natuur en het landschap nog meer waarderen.

Lees meer over het Nationaal Park
4
Voor elkaar zorgen

Zorg voor jezelf en anderen. Mocht je mensen zien die hulp nodig hebben, wees dan bereid om te helpen.

3
Help ons de natuur schoon te houden

Iedereen wil natuurlijk genieten van een schone natuur zonder rommel of afval. Laat daarom geen sporen achter en neem je afval mee terug.

2
Houd "geheime plaatsen" geheim!

Gebruik sociale media en GPS-tracks met zorg en volgens officiële voorschriften en paden, zodat jouw geheime plekje ook geheim blijft.

1
Zie het, Zeg het, Waardeer het!

Open je ogen, waardeer de natuur en geniet ervan! Als je iets ziet wat niet klopt, vertel het de boswachter. De boswachter helpt graag mee om de natuur te helpen om op zijn mooist te kunnen stralen.

Lees hier de verhalen van de boswachter

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip