Bergen vol plezier
Kraamzorg voor reegeit
Kees Jan Westra
Geschreven door Kees Jan Westra
3 min
194 x gelezen

Een jonge reegeit in baringsnood. Kunnen de boswachters van Staatsbosbeheer haar nog helpen?

Bevalling van een dood reekalfje

De telefoon van collega Sjaak van Dijk gaat. Hij wordt gebeld door één van onze buren op de Sallandse Heuvelrug. Er is een ree gezien in zorgelijke toestand. Een jonge reegeit in baringsnood. Geen alledaagse melding voor boswachters. En gewoonlijk assisteren wij niet bij geboortes en redden de reegeiten zich zelf heel goed. Sjaak had vorig jaar een soortgelijke ervaring. Hij weet wel wat hem te doen staat.

Wat treffen we aan?

Samen zijn we naar de locatie gegaan en het ree heel voorzichtig benaderd. Sjaak van de ene kant en ik van de andere kant. Ze ligt en kijkt mijn kant op waardoor ze minder aandacht heeft voor Sjaak. Die inmiddels op z’n knieën richting de reegeit sluipt en het dier daardoor onverwacht bij de nek kan grijpen, waarmee wegvluchten wordt voorkomen. Het blijkt een jaarling: een jonge ree van amper één jaar. En hoewel ze eerst nog even tegenspartelt, krijgen we haar al snel rustig. We zien dat haar kalfje helaas dood is. Het kopje en twee pootjes hangen buiten het lichaam. We proberen het kalfje er uit te halen, in een poging de reegeit te redden. Helaas lukt dat niet. Het kalfje is te groot om zonder veel stress en pijn bij de reegeit te verwijderen. We besluiten een dierenarts te bellen.

Hulp van de dierenarts

Judith Bierens, dierenarts bij Dierenkliniek Hellendoorn – Nijverdal, is snel aanwezig om het ree te verlossen van het dode kalfje. Ook voor Judith, die zich in het dagelijks bezig houdt met de gezondheid van landbouwhuisdieren als koeien en geiten, is dit een bijzonder klusje. Gelukkig heeft Judith wat hulpmiddelen bij zich, die wij als boswachters niet standaard bij ons hebben. Met behulp van water, zeep en verloskettingen bevrijdt de dierenarts vrij snel het dode reekalfje van de reegeit. Na controle en een antibiotica-prik hebben we de reegeit rustig laten liggen. Gelukkig krijgen we aan het einde van de dag het bericht dat de reegeit in de loop van de middag rustig is opgestaan en de bosdekking is in gelopen. Wat een fijn bericht!

Rekening houden met de 'geboortegolf'

In mei en juni zijn er veel reeën die jongen krijgen. Over het algemeen gaat dat goed, maar toch zien we ook regelmatig dat het niet goed afloopt. In dit geval dus vanwege een moeilijke bevalling. Eerder deze week kregen we ook een melding van een aangereden reegeit met twee ongeboren vruchten in zich. Als dit overdag gebeurt gaat het altijd om vanuit hun rustplaats opgejaagde dieren.

Het is goed om zeker in deze tijd van het jaar rekening te houden met de ‘geboortegolf’. Minder uw vaart in de auto wanneer u in het buitengebied rijdt, houdt uw hond(en) aan de lijn. Mocht u een reekalfje vinden, laat het dan met rust en blijf op afstand. Het moederdier is altijd in de buurt en zal goed voor het jong zorgen.

Boswachters Sjaak van Dijk & Kees Jan Westra

Kees Jan Westra
Kees Jan Westra
Geschreven doorKees Jan Westra

Kees Jan Westra is boswachter van Staatsbosbeheer voor het gebied Salland. Hij neemt je graag mee in zijn dagelijkse bezigheden.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip