Bergen vol natuur
Krachtpatsers van wereldklasse
Ine Nijveld
Geschreven door Ine Nijveld
3 min
238 x gelezen
Spierbundels

Spierbundels dreigen te verslappen en six-packs dreigen te verdwijnen. De sportscholen mogen nog niet open en sportief Nederland maakt zich ernstige zorgen. Daar moest ik even aan denken toen ik laatst op een open stuk in het bos een groep krachtpatsers tegen kwam. Het was een grote groep en er werd een enorme krachtprestatie geleverd. Krachtpatsers van wereldklasse, zo zou je ze wel kunnen noemen. Ze kunnen wel 50 x hun eigen gewicht vooruit trekken en als ze de work-out in groepsverband doen weet je niet wat je ziet.

Op mijn knieën

Ik moest er voor op mijn knieën gaan liggen om het goed te kunnen zien. Talloze rode bosmieren waren bezig een meikever te overmeesteren. De meikever, die vele malen groter is dan de mier, maakte geen schijn van kans. Ze beurden hem moeiteloos op en rolden hem opzij om hem zo mee te nemen naar het nest om als eiwitrijk voedsel te dienen voor de mierenlarven. De meikever maaide wat met zijn poten door de lucht in een poging om weer rechtop te komen. Hij was traag, moe van het worstelen en misschien sowieso wel aan het eind van zijn latijn.

Tja, dat is de natuur

Ik kijk het aan vol bewondering voor de mieren, maar heb toch ook wel met de meikever te doen. “Tja dat is natuur Ine”, mompel ik in mezelf. Toch kan ik het niet laten om de kever met een takje een eindje verderop te zwiepen en hem zo te ontdoen van zijn belagers. De kever komt een meter verder neer en blijft nog steeds versuft liggen. Toe dan jongen, loop dan weg… maar het is al te laat. Ongelooflijk hoe snel de mieren hem weer hebben gevonden en dan begint het opnieuw. Ik laat de natuur nu maar haar gang gaan.

Meikeversoep

Mieren zijn bijzonder waardevol; ze dragen bij aan de kwaliteit voor de bodem, kunnen zaden verspreiden en ruimen schadelijke insecten op. Ze voelen zich thuis op deze open plek in het bos met hier en daar een grote eik. Natuurlijk zijn meikevers ook waardevol, alhoewel de mensen in de middeleeuwen daar heel anders over dachten. In die tijd kwam het voor dat meikevers de hele oogst op aten, waardoor het volk honger leed. Het enige voedsel wat overbleef was de meikever zelf en daar maakte men soep van; schild en pootjes eraf, bakken in boter en dan wrijven tot pasta. Eet smakelijk!

Men's Health met mieren op de cover?

Vanaf het werk rij ik nog even via de supermarkt naar huis. Hier zie ik de Men’sHealth liggen met een zeer gespierde Arie Boomsma op de cover. Nou wat mij betreft mag de rode bosmier op de cover van de volgende editie!

Ine Nijveld
Ine Nijveld
Geschreven doorIne Nijveld

Ine Nijveld is een stoere boswachter met als werkgebied het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en De Borkeld. Zij neemt dagelijks de tijd voor de mooiste natuurplekjes in Twente.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip