Doe-tips
7 x heerlijke herfstwandelingen op de Sallandse Heuvelrug
2 min
12358 x gelezen

Dwarrelend blad en een gure wind. Je hoeft het bos niet in om te weten dat het weer herfst is. Maar het is wel de plek waar je er het meest gelukkig van wordt. Zeker na een lange, hete corona-zomer. Terwijl de laagstaande zon het geelrode blad een gouden gloed geeft, knisperen boomvruchten onder je voeten. De geur van vochtige aarde dringt zich op. De grutto en de koekoek hoor je al niet meer. Die zijn onderweg naar het zuiden. Wat je wel hoort is het gescharrel van eekhoorns, op zoek naar eten. De eikels die ze echt niet meer op kunnen, verstoppen ze. Niemand weet tenslotte hoelang de winter gaat duren. Gelukkig hebben ze nog even de tijd. Net als wij. Check onderstaande data om volop te genieten van misschien wel het mooiste seizoen van het jaar. Meer inspiratie? Klik hier!

7
Vollemaanwandeling – 19 november & 19 december

Geniet van de mystieke sfeer van de natuur bij volle maan. Van de serene stilte en soms griezelige silhouetten van bomen en struiken. Met een beetje geluk kruist een nachtdier je pad. Maar geen zorgen, de boswachter is erbij!

Meer over de vollemaanwandeling
6
Bossafari - 12 december, 14.00 uur

Een ontdekkingstocht samen met de gids van Staatsbosbeheer. Onderweg leer je hoe je de natuur anders beleeft door niet alleen te kijken maar ook door te luisteren, ruiken en te proeven. Ook leuk met de kleinkinderen.

Meer info over de Bossafari
5
Ode aan het Landschap - 24 november & 2 december

Maak samen met de gids of boswachter van Staatsbosbeheer een wandeling over de Sallandse Heuvelrug. Een gebied met vergezichten, grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand het landschap. Of was het toch de Reus van Salland? Ook de mens heeft zijn sporen nagelaten, waarvan de oudste dateren van zo’n vijfduizend jaar geleden. De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Een boeiende wandeling door een veranderend landschap. Een ode!

Data, vertrekpunt, kosten en tijden.
4
Bosbaden in Salland – 5 december

Onderga de kleuren en geuren van de herfst en dompel je onder in de natuur. Verwonderen en genieten staat bij deze wandeling - onder leiding van een gids - voorop. Dat wordt genieten met al je zintuigen.

Meer over het bosbaden
3
Roepende uilen - 20 november, 20.00 uur

Dankzij de vele oude bomen wonen er bosuilen op De Sprengenberg. Zij gaan jagen als het donker wordt en vliegen geruisloos door het bos. Hun roep is onmiskenbaar. Ontdek de uilen van dit prachtige landgoed tijdens deze 2 uur durende avondwandeling. De boswachter kent de weg!

Meld je aan!
2
Midwinterhoornwandeling op De Sprengenberg - 28 november 13:00

Het midwinterhoornblazen is een oeroude traditie. Er mag geblazen worden vanaf de eerste zondag van de Advent tot en met 6 januari, het feest van Driekoningen. Rondom Erve De Pas biedt Natuurmonumenten op 28 november volop activiteiten! Vanaf Erve De Pas loop je zelf van blazer naar blazer, ze laten om beurten hun tonen horen. De route is ongeveer 2 kilometer en onderweg leggen de blazers uit hoe de midwinterhoorn werkt.

Meld je snel aan!
1
Seizoenswandeling - 26 december 14:00

Wandel mee met de gids van Staatsbosbeheer en laat je verrassen door al het moois wat de Sallandse Heuvelrug voor je in petto heeft, elk seizoen weer: van frisgroene bladeren in de lente, paarse heidevelden in de zomer tot de kleurrijke glooiende heuvels in de herfst...

Loop jij mee?

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip