De boswachter vertelt
Opruimen in de natuur
Jos  Schouten
Geschreven door Jos Schouten
2 min
1946 x gelezen

Herfst! De tijd van de paddenstoelen is begonnen. Zeer fotogeniek en in alle vormen en kleuren. De echte opruimers in de natuur. Ook voor ons boswachters van Natuurmonumenten staat dit najaar in het teken van opruimen. Dode bomen, rasters en opslag. Lees hier waarom.

Dode bomen door droogte

Helaas constateerde boswachter Wiljan tijdens zijn controlerondes op boomveiligheid veel dode bomen. Schrikbarend veel, eerlijk gezegd. De oorzaak is overduidelijk: de droogte! Vooral fijnsparren en berken hebben het zwaar, maar na drie droge zomers op een rij, nu ook oude majestueuze beuken. Bijvoorbeeld in het ‘korte beukenlaantje’, bij de ingang van het van den Landebos aan de oude Deventerweg.

Beetje verdrietig

Dit is een geliefd wandelpad. Dus vanwege de veiligheid voor wandelaars hebben we direct actie ondernomen en helaas drie van de acht beuken moeten omzagen. De andere vijf zullen ergens de komende jaren eenzelfde lot tegemoet zien, ben ik bang. Zelfs de prachtige beuk op de wal langs de Van Heekweg begint het loodje te leggen. Hier wordt ik toch wel een beetje verdrietig van; al die beuken-woudreuzen die dood gaan.

Bomenkap
Bomenkap

Droogte aanpakken

Verschillende mensen hebben al gevraagd wat we met de omgezaagde beuken doen. Voorlopig blijven ze liggen. Al was het alleen maar voor de bewustwording wat er gebeurt als we niet zelf in actie komen tegen de droogte. Je kunt thuis zuinig aan doen met drinkwater. Geen drinkwaterwinning in verdrogende landschappen en ’s winters meer water vasthouden in plaats van afvoeren.

Raster met driehoekjes weg

Ook op de heide gaan we dit najaar aan de slag om één en ander op te ruimen. Zo gaat de afrastering met de metalen driehoekjes verdwijnen. Dat diende voor de paardenbegrazingsproef op de heide, die inmiddels afgelopen is. Ook zullen de frequentere wandelaars weer wat vaker mensen en machines op de heide aan het werk zien. Vooral om opslag te verwijderen, waarmee we de heide open houden en voor meer leven (en dus voor biodiversiteit) op de heide zorgen. Maar ook om bijvoorbeeld steilrandjes voor insecten te maken en tijdelijke akkers aan te leggen.

Meer weten over ons werk op de heide >

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Jos  Schouten
Jos  Schouten
Geschreven doorJos Schouten

Jos is boswachter bij Natuurmonumenten tussen IJssel en Regge. Op het Nationaal Park weet hij de mooiste plekjes te vinden.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip