De boswachter vertelt
Klunen in het Middelveen
Ine Nijveld
Geschreven door Ine Nijveld
3 min
713 x gelezen

Er zijn excursies die je altijd bij blijven en die van 7 jaar geleden met de Vrouwen van Nu (voorheen Plattelands Vrouwen) was er zo-één. De dames wilden graag een fietsexcursie met de boswachter door het gebied dat zij zo goed kenden, het Middelveen-Overtoom bij Rijssen.

Over de oude situatie, toen dit gebied nog agrarische grond was, hoefde ik hen natuurlijk niets meer te vertellen. Zij kenden het gebied met mais en gras als geen ander. Drainage en diepe sloten zorgden ervoor dat water destijds snel afgevoerd werd en de grond ‘mooi’ droog was voor de maisteelt. In de tijd van de excursie (2013) werd deze grond weer teruggebracht naar natuur.

De bovengrond was op enkele plaatsen al afgegraven en je kon de restanten veen prachtig zien als donkere strepen in het zand. In de wilgenbosjes hingen nog de rood-witte linten voor de aannemer. Hieraan kon hij bij de werkzaamheden zien dat deze bosjes moesten blijven staan. Ik plande de fietsroute, zette de grondboor klaar en vette mijn bergschoenen extra in. Voor zover alles onder controle…

Ware het niet dat de dag van de excursie begon met hevige regen. En tja, daar ging mijn goede voorbereiding. Toen we bij de grond met veensporen kwamen was daar niets meer van te zien. Het was in een paar uur helemaal onderwater komen te staan. Een grote, diepe plas. Daar waar ik de grondboor gebruikte, om verschillende aardlagen te laten zien, zakte ik zelf tot mijn enkels weg! De zandweg waar we over gingen was veranderd in een modderbaan. De fietsexcursie werd een soort wadloopexcursie. Met pakketten klei onder de schoenen en de fiets aan de hand glibberde ik met de Vrouwen van Nu het gebied door.

Er is inmiddels veel gebeurd. Drainage is verwijderd en sloten zijn omgelegd. Het gebied is een trekpleister geworden van vele vogelsoorten. Sommigen zullen hier weer verdwijnen, omdat het gebied nog in ontwikkeling is, zoals strandlopers en oeverlopers. Anderen zullen blijven zoals grutto, tureluur en kwikstaart. Doordat het kwelwater niet meer afgevoerd wordt, is het er een groot deel van het jaar, erg nat. Zelfs zo nat dat er met speciale apparatuur gemaaid moet worden.

De Vrouwen van Nu zijn Vrouwen van Toen geworden. Zij lieten zich niet uit het veld slaan door weersomstandigheden en obstakels. Het zou me niet verbazen dat zij de inspiratiebron waren voor de tegenwoordig zo populaire Mud Masters Obstacel Run of StrongSisterRun. En zo zijn de Vrouwen van Toen Vrouwen van Nu!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Ine Nijveld
Ine Nijveld
Geschreven doorIne Nijveld

Ine Nijveld is een stoere boswachter met als werkgebied het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en De Borkeld. Zij neemt dagelijks de tijd voor de mooiste natuurplekjes in Twente.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip