De boswachter vertelt
Basisschoolleerlingen planten bomen op de Zunasche Heide
Kees Jan Westra
Geschreven door Kees Jan Westra
2 min
655 x gelezen

De kinderen van groep 7 en 8 van basisschool School met de Bijbel Notter-Zuna konden vrijdagmiddag 11 december hun mouwen flink opstropen. Zij plantten, samen met medewerkers van aannemer Baks uit Borculo en mijn collega Rinze en mij, meer dan dertig bomen tussen de Schoneveldsweg en de Petersdijk, op de Zunasche Heide. Het aanplanten van deze bomen is onderdeel van groot onderhoud in het gebied om de natuur te herstellen en weerbaarder te maken.

“Voor de leerlingen is het planten van de bomen het eerste uitje met de klas, nadat het schoolreisje en het kamp niet door konden doorgaan vanwege de Corona-maatregelen”, aldus meester Schotman, directeur van de school. En dat was te merken, de leerlingen hadden er dan ook duidelijk zin in en klaarden de klus in recordtempo! De leerlingen kregen in de week voorafgaand aan het planten, een les over veen- en heidelandschappen en het belang van de Zunasche Heide. De voorbereiding heb ik gedaan, helaas kon ik vanwege de strenge Corona-regels niet naar de school om de uitleg te geven, maar ik begreep van meester Schotman dat het een zeer interessante les is geweest, waarbij de leerlingen veel hebben geleerd over hun eigen woonomgeving.

Afrondende fase project

Het planten van de bomen is één van de laatste maatregelen die in het herstelproject op de Zunasche Heide werd uitgevoerd. Doordat bomen en struiken uit het midden van het landschap zijn verwijderd, ontstaat er een veilig en open broed- en voedselplek voor vogelsoorten die hier thuis horen, zoals de wulp, het korhoen en de grutto. De bomen die de leerlingen aanplantten en de 2 hectare die aannemer Baks uit Borculo deze winter nog zal aanplanten, komen daarom langs de randen van het open landschap. Dit draagt bij aan beschutting langs de randen waar ook diverse soorten van zullen profiteren.

Een uitnodiging

De kinderen hebben eiken-, berken- en zwarte elzenbomen geplant. De bomen zijn nu 3 tot 4 meter hoog. Ik heb de kinderen uitgenodigd om over een jaar of vijftig met hun kinderen of kleinkinderen eens te gaan kijken hoe hoog en dik de bomen dan zijn. Overigens hoeven ze daar geen vijftig jaar op te wachten, want ze kunnen natuurlijk regelmatig gaan kijken hoe ‘hun’ bomen en de Zunasche Heide zich ontwikkelen….

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Kees Jan Westra
Kees Jan Westra
Geschreven doorKees Jan Westra

Kees Jan Westra is boswachter van Staatsbosbeheer voor het gebied Salland. Hij neemt je graag mee in zijn dagelijkse bezigheden.

NP Logo
Tip je vrienden
Tip