Doe-tips
Op onderzoek met de zwerfafval bingokaart
2 min
522 x gelezen

Zwerfafval is een groot probleem, ook binnen ons Nationaal Park. Daarom vragen we bezoekers hun afval in de prullenbak te gooien of mee naar huis te nemen. Zo houden we samen het Nationaal Park schoon en veilig voor de dieren die er leven.

Ga je mee op onderzoek in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal? Download en print de bingokaart. Streep wat je gevonden hebt af op de bingokaart, wie het eerst BINGO heeft, heeft gewonnen! En natuurlijk laat je het afval wat je vindt niet liggen, maar ruim je het op. Neem daarvoor een vuilniszak en handschoenen, of een knijpstok mee. Kijk op de website van Supporter van Schoon voor alle tips hoe je het afval coronaproof kunt opruimen. Zo help je om dit afval bij de dieren weg te halen en voorkom je dat zij zich erin verstrikken of zelfs stikken. Je kunt de bingokaart natuurlijk ook meenemen tijdens een wandeling in je eigen buurt of een ander natuurgebied.

Download bingokaart >>

Zwerfafval vastleggen Leg je vondsten vast met de gratis app Helemaal Groen of gebruik de gratis Litterati-app. Jouw informatie helpt bij meer onderzoek naar zwerfafval waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt.

Weet jij hoelang het duurt voordat zwerfafval verteert?

omschrijving
omschrijving

Prullenbakken in het Nationaal Park

In het Nationaal Park, vind je alleen op zorgvuldig geselecteerde plekken prullenbakken en niet in het hele gebied. Dit is een bewuste keuze, omdat de ervaring leert dat hoe meer prullenbakken er staan, des te meer afval bezoekers meenemen naar een gebied. Dit vergroot de afvalproblematiek, omdat er zwerfafval ontstaat doordat prullenbakken vol raken en mensen hun afval naast de bak gooien. Ook dieren duiken graag de prullenbak in op zoek naar een lekker hapje. Ze trekken het vuil uit de bakken of scheuren zakken open. Hierdoor waait het afval alle kanten op en verspreidt het zich door het Nationaal Park. Bovendien kunnen dieren erin stikken of verstrikt raken.

Zwerfafval vastleggen

Leg je vondsten vast met de gratis app Helemaal Groen of gebruik de gratis Litterati-app. Jouw informatie helpt bij meer onderzoek naar zwerfafval waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

NP Logo
Tip je vrienden
Tip